• Načítám...
>

Kladno má participativní rozpočet

Kladenští občané mohou rozhodovat kam půjde část z peněz rozpočtu města. A do díky takzvanému participativnímu rozpočtu. Občané si sami navrhli projekty, které by ve městě rádi uskutečnili. Ty které dostanou nejvíce hlasů, pak budou z realizovány. Magistrát Kladna na celou akci vyčlenil 3 miliony korun.

Reklama

Kladno letos vůbec poprvé má tzv. participativní rozpočet. V rámci něj mohou občané navrhovat nejrůznější projekty. A ty, co pak budou nejúspěšnější v hlasování, se zrealizují. Kladno mezi projekty rozdělí 3 miliony korun.

"V podstatě se jedná zejména o projety, které se týkají veřejného prostoru. To znamená různá dětská hřiště, sportovní hřiště, výsadba zeleně a podobně. Jeden projekt je zaměřený na bezpečnost. Ten cílí na nákup zařízení, které by monitorovalo budoucí černé skládky nebo místa, kde se lidé bojí většího rizika," řekl Dan Jiránek, primátor města Kladno.

V současné době probíhá hlasování na stránkách města. Hlasovat můžete až do konce října a rozhodnout tak, jaký ze 32 projektů bude realizován.

"V některých částech města je těch návrhů mnohem více. Tak se návrhy seřadí podle počtu rozložených hlasů s tím, že z každé čtvrti bude vybrán vítězný projekt. Teprve až budou uspokojeny všechny čtvrti a budou ještě zbývat peníze, tak se půjde po těch druhých v pořadí v té čtvrti a tak dále," řekl Dan Jiránek.

My jsme se v ulicích Kladna zeptali, jak se občanům participativní rozpočet líbí a jaký z projektů by se měl uskutečnit.

anketa

Vítězné projekty by měly být vyhlášeny na začátku listopadu. Jejich realizace by se pak kladenští mohli dočkat v příštím roce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu