• Načítám...
>

Muzeum hraček Dobříš vrátí čas zpět

Soukromou sbírku hraček, modelů, autíček a nejen to, si můžete prohlédnout v Muzeu hraček Dobříš. To se nachází na tamním zámku a k vidění jsou tam třeba hračky z období komunismu, první republiky nebo z období monarchie. Více už v reportáži.

Reklama

Chodící panny, kočárky, postýlky s panenkami nebo plyšová zvířátka a angličáky. Něco z toho vám jistě připomene vaše dětství. A vašim dětem přiblíží dobu, ve které jste jako dítě vyrůstali. Zavzpomínat na dětské časy opravdu můžete a vašim potomkům o nich třeba o povyprávět. Kde? V Muzeu hraček Dobříš.

"Je to soukromá sbírka. Paní to sbírá s dcerou a nabídla městu, jestli by to nechtělo někdy vystavit, protože tu sbírku má velkou, ještě spousta věcí jí zbyla doma," řekla Jana Vojířová, Muzeum hraček Dobříš.

Autíčka jsou zase z jiné sbírky. Jsou zde zastoupeny hračky předválečné a poválečné zhruba do roku 1960. Pro muzeum jsou na zámku vyhrazeny speciální prostory. Hračky jsou vystaveny celkem ve 3 expozicích. Jedny z nejstarších hraček můžeme vidět v jedné z vitrín. Pochází z období panování císaře Franze Josefa. Jsou až z roku 1890. Ze stejného období je plechová panenka a další měla zase pro holčičky velkou cenu ve 20. letech.

"Zajímavostí je panenka tří tváří, kdy holčička mohla nastavit panenku aby se buď smála, plakala nebo spala," řekla Jana Vojířová.

V muzeu najdete dále třeba kamennou stavebnici, knihy a mnoho dalšího. Součástí muzea je i expozice, kde můžete obdivovat žákovské lavice, které pocházejí ze 40. let minulého století. Muzeum je otevřeno celý týden kromě pondělí. Ve všední dny od 9:30 do 16:00 a o víkendu se otevírá jen o půl hodiny později.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu