• Načítám...
>

Monitory dechu zachraňují životy

Novorozené děti v Příbrami bude hlídat dvacet nových monitorů dechu. Ty by měly děti ochránit před syndromem náhlého úmrtí kojence. Monitory dechu si maminky z nemocnice můžou půjčit i domů.

Reklama

Zástupci nadace Křižovatka, hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a drobní sponzoři. Ti všichni dorazili do příbramské nemocnice, aby místnímu novorozeneckému oddělení předali 20 monitorů dechu.

"Považuji monitory dechu, vedle chůvičky, kterou všichni známe, za základní výbavu pro každou maminku nebo tatínka, kteří mají malé miminko. Já sama ho doma mám a používám ho a dává mi klid v noci, když malá spí, už je jí 7 měsíců, ale i tak pořád ten syndrom je ve vzduchu," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Řeč je o syndromu náhlého úmrtí kojenců. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížené dechové frekvenci upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče.

"Tyto přístroje jsou pro nás zárukou, že se neodehraje na našem oddělení takový katastrofický stav, který vzniká, když náhle umře novorozenec. Ten syndrom toho náhlého úmrtí novorozence je vždy neočekávaný bez dalších příznaků," řekl Pavel Marček, primář dětského oddělení nemocnice Příbram.

"Spolupracujeme se všemi nemocnicemi v rámci celé ČR a za dobu naší činnosti jsme jim předali více než 8 tisíc monitorů v částce přes 32 milionů korun," řekla Miloslava Stibůrková, regionální manažerka nadace Křižovatka.

Životnost monitoru je pouhé 2 roky. Proto nadace Křižovatka hledá stále nové sponzory, kteří by nemocnice těmito přístroji zásobili.

"Ten monitor dechu stojí okolo 3 tisíc, takže když dáte na jeden nebo na dva a bude vás více, tak jsme schopni pokrýt požadavek oblastní nemocnice," řekla Miloslava Stibůrková.

Monitor dechu si v příbramské nemocnici mohou maminky půjčit i domů. A to za malý finanční poplatek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu