• Načítám...
>

Poděbrady testují chytré koše

Už od konce letních prázdnin testují v Poděbradech takzvané chytré koše. Ty mají hned několik výhod oproti těm běžným a díky lisu uvnitř se do nich vejde několikanásobně více odpadu. Nevýhodou jsou ale velké pořizovací náklady.

Stáhnout video
Reklama

Chytré odpadkové koše jsou koše, které se v ulicích českých měst objevují stále častěji. Co znamená pojem chytrý koš jsme se ptali v ulicích Poděbrad.

anketa

Právě Poděbrady v těchto dnech chytré koše testují. A jaké jsou jejich výhody prozrazuje sám starosta města.

"Zajímavé jsou v tom, že když se na ně podíváte, tak to vypadá jako hezká moderní popelnice. To by ještě nebylo až tak mimořádné. Ale dobré je, že do toho házíte odpadky a místo 100 litrů se do toho vejde 500 až 700 litrů, takže je v tom zařízení, které ty odpady lisuje a tím je toho prostoru daleko více a je efektivněji využitý," řekl Jaroslav Červinka, starosta města Poděbrady.

Koše fungují díky solárnímu panelu na horní straně. Technickým službám pak samostatně hlásí, kdy jsou naplněné. V Poděbradech je testují už od festivalu Soundtrack, kdy se ve městě pohybuje nejvíce lidí.

"Tak jsme se snažili vyřešit ten náš stálý problém, už i Jana Nerudy, kam s ním. S firmou jsme se dohodli a propůjčili jsme si tyto koše, které se nám jeví, že jsou velmi dobré a že by mohly pomoci k tomu, aby ve městě nebyly vidět odpadky a byly právě ukryté v těch koších," řekl Jaroslav Červinka.

A jaká je budoucnost těchto chytrých košů?

"Že teď si sedneme s ředitelem Technických služeb, s kolegou místostarostou, který se tomu více věnuje než já, a vyhodnotíme jak to funguje a pak s firmou budeme dále jednat," řekl Jaroslav Červinka.

Starosta by se teď chtěl věnovat hlavně třídění odpadu. V Poděbradech by tak mělo přibýt hlavně popelnic na tříděný odpad.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu