• Načítám...
>

MUD Benešov zve na Krajinow

Muzeum umění a designu v Benešově uspořádalo tématickou výstavu. Expozice nabízí pohled na českou krajinu. Ta má návštěvníky probudit k zamyšlení nad krajinou jako takovou, co pro nás znamená a jak ji vlastně vnímáme dnes.

Reklama

Krajina a náš aktuální pohled na ni. O tom je výstava Krajinow, kterou uspořádali v Muzeu umění a designu v Benešově. Kromě pohledu na výtvarná díla, která zpracovávají krajinu, se má člověk také zamyslet nad tím, co pro něj vlastně znamená.

"My jsme chvíli uvažovali, jestli se tomu vůbec zvládneme nějak vyhnout, protože jsme tam nechtěli mít tolik politické angažovanosti. Ale to hlavní téma je samozřejmě nějaká globální krize a proměna krajiny vlivem člověka, čemuž se také minimálně v jednom tom sálu věnujeme," řekla Barbora Ficková, kurátorka výstavy.

K vidění je tradičně znázorněný český venkov a příroda kolem. Výstava ale nabízí také jiné způsoby, jak krajinu vnímat a vyobrazit.

"Chtěli jsme se držet toho, aby to bylo 2D dílo. Preferovali jsme malbu, přestože kreseb a grafiky je tady také ve finále dost, a aby to pořád bylo pochopitelné. Pak se samozřejmě v nějakou chvíli ukázalo, že naše osobní preference, přestože se je snažíme eliminovat v rámci objektivity, převažují. Takže pak jsme záměrně ještě hledali trochu jiné přístupy k té krajině, aby ten dojem, který si z té výstavy návštěvník odnáší, byl co nejširší," řekla Barbora Ficková.

Na výstavu plynule navazuje také druhá část - expozice Krajina z obýváku - do které zapůjčili své domácí obrazy přímo benešovští obyvatelé. Podařilo se tady vystavit na 20 exponátů.

"Zveřejnili jsme otevřenou výzvu, do které se mohli lidé přihlásit a zapůjčit nám svá díla, která se týkala tématu, což byla krajina. A ve finále se sešly převážně krajiny z okolí Benešova, takže na výstavě je benešovská krajině převážně," řekla Markéta Hornerová, kurátorka výstavy.

Krajina z obýváku bude mít trvání do poloviny listopadu. Krajinow si pak budou moci návštěvníci přijít vychutnat až do ledna příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu