• Načítám...
>

Monínec otevře zimní sezónu

Už v sobotu 16. listopadu se ve středních Čechách začne lyžovat. Areál v Monínci zahájí zimní sezónu. Umožňuje mu to technologie Snowfactory. Krystalky ledu mají teplotu -5 stupňů a tají velmi pomalu. Neobsahují ale žádné chemické přísady, takže přírodě vůbec neškodí.

Reklama

Z dálky vypadají jako hromady soli, jsou to ale haldy sněhu. Až jich pracovníci areálu na Monínci nastříkají více, budou je rozhrnovat po sjezdovkách, aby už v sobotu 16. listopadu zahájili lyžařskou sezónu. Jako téměř každý rok tady budou první v ČR. Tento umělý sníh totiž vydrží skoro všechno. I teploty vysoko nad nulou. Přitom nejde o žádnou chemii. Zasněžování areálu je otázkou několika týdnů. Jen jedna hromada se stříkala 2 dny.

"Až 8 týdnů trvá zasněžení té části, kde budeme lyžovat," řekl Míroslav Kubišta, pracovník Skiareálu Monínec.

Není to však běžný umělý sníh ze sněhových děl, které znáte z našich vyšších a pohraničních hor.

"Tento sníh je schválen jako sníh pro světový pohár. Třeba ten, který se teď pojede, se tím bude zasněžovat vespod a dokonce tady byli sníh ti Rakušané zkoušet," řekl Jaroslav Krejčí, ředitel Skiareálu Monínec.

Výhodou vnitrozemských skiareálů je krátká dojezdová vzdálenost z hlavního města. Přitom i tyto areály nabízejí základní lyžařské zázemí srovnatelné s Krkonošemi nebo třeba Šumavou. Jak místní říkají, do Monínce je odkudkoliv blízko. Lyžařské středisko na Monínci totiž leží na rozhraní Příbramska a Benešovska. Na hranicích Středočeského a Jihočeského kraje. Právě vrcholové partie střediska leží už v jižních Čechách.

"Ta předsezóna začíná 16. listopadu a běží do té doby, než vysněžíme sjezdovku až dolů. Tam už potřebujeme, aby přišly i mrazy a mohli jsme spustit sněhová děla, nebo aby nám příroda pomohla. My teď i v té předsezóně lyžujeme v úterý, středu a čtvrtek večery, pak pátek, sobota den i večer a v neděli ještě přes den," řekl Jaroslav Krejčí.

Komu stačí třeba jen odpolední a rekreační lyžovačka ve výšce 700 metrů nad mořem na červené nebo modré sjezdovce, už ví kam se po práci a po škole vydat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu