• Načítám...
>

Benešovsko zve na výlet časem

Brzo si připomeneme 30 let od sametové revoluce. Na jižním okraji středních Čech si dobu před 30 a více lety můžeme připomenout v dobrém. V Retroautomuzeu ve Strnadicích u Vrchotových Janovic na Příbramsku. Milovníci aut jistě zaplesají nad auty, která znají z dětství nebo mládí. Vystavené jsou vozy značek socialistického východního bloku, ale i ty, které se daly sehnat třeba v Tuzexu a uvidíte i netradiční stroje. Otevřeno je například během svátků.

Stáhnout video
Reklama

Na východ od Vltavy kousek od přehrady Slapy se svět vrátil do doby mezi lety 1948 až 1996. Alespoň ten automobilový. V Retroautomuzeu ve Strnadicích u Vrchotových Janovic najdeme jednoho veterána za druhým. Od starých škodovek přes Lady, Moskviče, Dacie, Wartburgy nebo Trabanty, až po západní Citroeny nebo Mercedesy. Přes 200 kousků má ve své sbírce automobilový nadšenec Libor Kucharski.

"Já ta auta sbírám od té doby, co mám řidičák. Najednou pak přišel problém kam s tím. Takže jsme sháněli objekt," řekl Libor Kucharski, ředitel a majitel Retroautomuzea.

A povedlo se. Krávy v kravíně vystřídali tito veteráni.

"Udržujeme přibližně 30 až 40 vozidel, kterými se, dalo by se říci, jezdí v běžném provozu. Vozidla se půjčují do filmů," řekl Libor Kucharski.

"Toto je třeba zajímavé tím, že nemá volat a řídí se nohama, tato multikára," řekl Václav Šíma, správce Retroautomuze.

Celé muzeum je rozdělené do 6 hlavních a několika dalších expozic. Jeho součástí je třeba i sbírka vozidel Tatra 613, sbírka užitkových vozidel nebo také tehdejší služebna Veřejné bezpečnosti.

"Další expozice, která tu je, se nazývá Od zavinovačky po samet. Jsme na příběhu jednoho člověka, který se narodil v roce 1968 a dožil se až revoluce, na ty dobové reálie, co se v té době používalo," řekl Libor Kucharski.

"Jsou tady různé přívěsy. Je to třeba ten skládací stan, výrobek NDR. Pak je tady přívěs, který má vršek, když se rozloží, sloužící jako lodička," řekl Václav Šíma.

Muzeum ale nenabízí jen osobní auta. Kromě nich jsou k vidění také třeba motocykly nebo historická tramvaj s označením T3. Muzeum bude otevřeno 17. listopadu a pak během zimních víkendů na telefonickou objednávku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu