• Načítám...
>

V Roztokách ukazují krásu bronzu

Krása ukrytá v bronzu. Poklady ze středních Čech očima archeologa a konzervátora. Tak se jmenuje nová výstava, kterou si pro malé i velké nadšence archeologie připravilo Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy.

Reklama

Vzácné předměty z doby bronzové nalezli archeologové v oblasti Turska, Velkých Číčovic a Středokluk. S těmito nejcennějšími předměty se může veřejnost blíže seznámit ve Středočeském muzeum v Roztokách u Prahy.

"Tak asi samozřejmě ten největší nález, a asi i v rámci středoevropského měřítka nejvýznamnější, je z lokality Tursko. Máme tam více než 160 předmětů a zlomků. Jsou tam opravdu velmi významné unikáty typu bronzové dýky v pochvách, které máme srovnatelné třeba jen z Kozích hřbetů. A to už je vlastně nález, který je téměř 90 let starý," řekla Jana Klementová, kurátorka sbírek, archeoložka.

Cílem výstavy je ukázat veřejnosti srozumitelnou formou, co se děje s nálezem, než se stane součástí muzejní výstavy.

"Největší záběr nám dala největší amfora z Velkých Číčovic. Tu jsme restaurovali, konzervovali, 4 měsíce. A jinak tyto drobné předměty, ty se konzervují v řádu týdnů," řekla Alexandra Kypetová, konzervátorka.

Ve sbírce se nacházejí i předměty, které byly náhodně objeveny na pozemcích soukromých majitelů, kteří neměli tušení, na jaké poklady narazili. Tyto příběhy zachycuje vystavený komiks, který zároveň ukazuje, jak se správně zachovat v těchto případech.

"To je případ depotu ze Středokluk a naší myšlenkou bylo srozumitelnou a poutavou formou přiblížit návštěvníků, jak by se vlastně s nalezeným depotem dnes měli chovat," řekla Jana Klementová.

Zájemci se mohou blíže seznámit s prací archeologů a zároveň obdivovat poklady z doby bronzové do 29. března příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu