• Načítám...
>

Města chtějí omezit počet ubytoven

Kladno už nechce další ubytovny pro sociálně slabé. Město ale podle všeho nemá žádný náhradní koncept sociálního bydlení. Ten konečně chybí i na celostátní úrovni a problémy řeší i jiná středočeská města.

Stáhnout video
Reklama

V Kladně platí nově stavební uzávěra na veškeré ubytovací zařízení. Vedení města chce opatřením zamezit vzniku dalších ubytoven. Hlavním důvodem je zvýšený počet negativních sociálních jevů, jako je např. lichva nebo drobná kriminalita.

"Územní plán umožňoval téměř kdekoliv ve městě postavit novou ubytovnu. A my si myslíme, že jich je v Kladě až příliš, že to okolní občany obtěžuje. Proto jsme se rozhodli, aby tam už nové nemohly vznikat, že tomu zamezíme jediným možným legálním způsobem, tedy stavební uzávěrou," řekl Dan Jiránek, primátor města Kladno.

Stavební uzávěru zavedlo i město Kolín, které má na svém území taktéž velký počet ubytoven. Radnice tohoto města se snaží s provozovateli vyjednávat a zároveň posilovat prevenci.

"Takže se snažíme i v rámci komunikace nejen města a majitelů ubytoven, ale i v rámci projektu Bezpečný Kolín, kde jsou složky IZS, prevence kriminality a podobně, komunikovat, navštěvovat ubytovny, řešit konkrétní případy tak, aby ty negativní vlivy byly minimální," řekl Michal Najbrt, místostarosta města Kolín.

Kladenský magistrát preferuje jiný přístup. V nejbližší době plánuje zavést tzv. bezdoplatkovou zónu. Sociálně slabá rodina žijící na ubytovně by tak neměla nárok na příspěvek na bydlení.

"Nyní máme podané 2 podněty. Jeden se týká centra města, druhý části Sídliště Kročehlavy a připravujeme třetí bezdoplatkovou zónu, rsp. návrh na ni, a to se týká zejména lokality Kladno - Dubí," řekl Dan Jiránek.

Podle primátora Kladna Dana Jiránka bude vedení města usilovat i o změnu územního plánu. A to tak, aby mělo silnější páky i na stávající ubytovny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu