• Načítám...
>

GASK vzdává čest Jiřímu Trnkovi

Kutná Hora nabídne obsáhlou výstavu věnovanou významnému výtvarníkovi a animátorovi Jiřímu Trnkovi. Od jeho smrti letos uběhne padesát let. Kromě desítek nejrůznějších exponátů mohou návštěvníci vidět i ty, které dosud nikde vystavovány nebyly. A na své si přijdou i ti nejmenší.

Reklama

Nádherné prostory Galerie Středočeského kraje nabídnou návštěvníkům nevšední zážitek. V rámci výstavy V zahradách imaginace tam právě probíhá výstava věnovaná velikánovi výtvarnického řemesla a světoznámému tvůrci animovaných filmů - Jiřímu Trnkovi. Výstava probíhá u příležitosti 50. výročí jeho smrti.

"Jiří Trnka byl osobností nesmírně pestrou, košatou. Jeho působení zasahovalo od knižní ilustrace přes loutkovou tvorbu, scénografii, až po volnou malířskou tvorbu. Samozřejmě nelze vynechat ani jeho kinematografii, tedy celovečerní animované filmy," řekl Petr Adámek, knihovník a dokumentátor.

Pro návštěvníky jsou připraveny desítky nejrůznějších exponátů včetně těch, které dosud nikdy vystavovány nebyly.

"Návštěvníci zde mohou vidět restaurované loutky z velkofilmu Sen noci svatojánské, které nikdy nebyly veřejnosti představeny," řekla Veronika Zikmundová, lektorské centrum.

Rozhodně ale počítejte s tím, že výstavu za pár minut určitě neprojdete. Jednak by to byla škoda a hlavně se to ani nedá. K vidění je toho opravdu spousta. A pokud na výstavu vyrazíte společně s vašimi dětmi, nezapomeňte se s nimi podívat i na půdu, kde si budou opravdu připadat jako v pohádce.

"Kde je představena kniha Zahrada od Jiřího Trnky, kterou sám napsal i ilustroval," řekla Veronika Zikmundová.

Výstava V zahradách imaginace potrvá až do 22. března a je určena všem obdivovatelům poctivé animace ze staré školy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu