• Načítám...
>

Pomůže specializace a spolupráce

Změna charakteru investic v kraji není a nebude jednoduchá - od logistických center přes montovny až k centrům technologickým povede nelehká cesta. Bude zapotřebí velkého úsilí, nápaditosti i kontaktů. A také určité specializace.

Reklama

"Mně připadá, že bychom neměli být v situaci, že si říkáme, že je nám to jedno. Ale měli bychom si říkat co chceme z hlediska oborových specializací. Co se nám hodí do portfolia, které už máme, abychom vytvářeli i tím mixem nějakou přidanou hodnotu. Střední Čechy jsou poměrně jasné. Máme díky Škodě, která je ve středních Čechách, hodně silný automotive a všechny ty subdodavatele na to navázané. To je určitě jeden obor, který tam je. Druhý obor, který je hodně perspektivní, ale také hodně rizikový, je letectví. Máme tady Aero Vodochody, máme v Letňanech GE Aviation, které se možná někdy přestěhuje do Milovic. Jako vytvoření nějakého leteckého klastru někde na sever od Prahy se vyloženě nabízí. S velkým příslibem do budoucna jsou biotechnologie a biomedicína," řekl Věslav Michalik, zastupitel Středočeského kraje.

Podle vedení kraje je také nutné více dbát na malé a střední podniky, protože ty jsou v součtu největšími zaměstnavateli, nositeli stability a mají velký inovační potenciál.

"Já to vnímám osobně tak, že to je základ stability kraje. A nejen kraje, ale celého státu a ekonomiky, protože když potom dochází k nějakým ekonomickým nerovnováhám v celosvětovém měřítku, tak první, kam to dopadá, jsou velké firmy. Ty rodinné malé a střední firmy dokážou lépe vybalancovat nestabilitu po nějakou dobu. A jsou i takovým tradičním zaměstnavatelem právě ve venkovských oblastech. A Středočeský kraj je venkovská oblast. Už jenom vzhledem k tomu, jaký počet měst a obcí má," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Kraj spolu se Středočeským inovačním centrem navázal už řadu kontaktů ve světě s institucemi, které se zabývají tzv. transferem technologií. Tedy těsnou spolupráci mezi akademickou a výrobní sférou. Podařilo se provázat jejich činnost s našimi výzkumnými institucemi a při snaze o změnu charakteru investic hraje kraji do karet i nová státní politika v oblasti investičních pobídek.

"Český stát se snaží nějakým způsobem podporovat příchozí investice skrze známé investiční pobídky, které v minulých měsících prošly celkem razantní proměnou, kdy se trochu utlumila podpora těm tradičním výrobním firmám ve smyslu tom, že budou muset prokázat, že přináší nějakou přidanou hodnotu do toho regionu, do kterého přichází. A je intenzivnější podpora firmám, které přináší třeba nějaké technologická nebo vývojová centra do regionu," řekla Veronika Zajícová, řed. Odb. řízení investičních projektů CzechInvest.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu