• Načítám...
>

Každá lokalita chce jiný přístup

Jednou z nejslibnějších investic s vysokou přidanou hodnotou je investice vývojáře a výrobce technologií pro autonomní mobilitu. Své aktivity vyvíjí na dvou od sebe vzdálených místech Středočeského kraje. Pojďme se podívat, jak moc jsou rozdílná.

Reklama

Mezi Rakovníkem a Milovicemi je dost podstatný rozdíl. Rakovník je centrum s vlastní spádovou oblastí dostatečně vzdálené od Prahy na to, aby v její prospěch ztrácelo příliš mnoho z lidského potenciálu. Nedávno se zde otevřela už druhá továrna společnosti Valeo.

"My jsme rádi, že vůbec taková společnost ve Středočeském kraji působí. Je to významný zaměstnavatel v dané oblasti tady na Rakovnicku. Jsme rádi, že to je společnost, která tady nebuduje jenom nějaké montovny, ale je to společnost, která tady má i vývoj a rozvojové centrum, což je pro nás obrovské plus a přidaná hodnota," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

"To je věc, která městu přinese ohromné příležitosti jak pracovní, tak finanční. My se samozřejmě chceme spolupodílet na tom, aby společnost Valeo Rakovník udělala krásnější a zajímavější," řekl Luděk Štíbr, starosta Rakovníka.

Z Milovic samotné Valeo, které tu má testovat autonomní vozidla, asi o mnoho krásnější prostor neudělá. Od dob, kdy tu pobývala sovětská vojska, se okolí obce příliš nezměnilo. Přibylo sice Mirákulum a rozrůstá se úspěšně stádo zubrů, praturů a divokých koní, dojem z místa ale zůstává stejný. Jako bychom měli před očima jeden obrovský ladem ležící brownfield. Tedy území, které čeká na své znovuzrození. Je to běh na dlouhou trať. I když se místní samospráva snaží.

"Původně to bylo tak, že Milovice byla jedna obec, na druhém konci byla Benátecká Vrutice. Každá měla svůj katastr, uprostřed byl vojenský tábor. A postupně stát začal rozprodávat majetek do soukromých rukou. V roce 2007 město Milovice dostalo do majetku pozemky a zbytek, co byla akciová společnost, která měla hospodařit s tímto územím. Město Milovice tomu pomalu, jak rostlo, dávalo charakter, dává tomu tvar toho města. Lákáme investory a děláme z toho to město, jaké má být," řekl Lukáš Pilc, starosta Milovic.

Oproti Rakovníku mají Milovice na první pohled výhodnou a přesto nešťastnou polohu. Člověk vjede na dálnici a za chvíli je buď v Praze nebo v Mladé Boleslavi. A obě tato centra působí jako vývěva na vysávání kvalifikované pracovní síly. Ale jak se říká - všechno zlé je pro něco dobré. Každodenní ranní kolony, ve kterých lidé dojíždějící za prací do Prahy nebo Boleslavi tráví podstatnou část života, by určitě odradily každého, kdo by mohl v Milovicích komfortně bydlet a zároveň tu našel i kvalifikovanou práci. Je tedy logické, že investice s vyšší přidanou hodnotou a developerské projekty by tu měly jít ruku v ruce.

"Teď má kraj konečně tu dohodu s Mladou RP, která měla vypůjčené ty pozemky. Jsme za to velice rádi, s územím se začalo něco dělat. Budovy jsou zbourané, teď se dočišťuje území. Fandím tomu, konečně se s tím něco stane. Uvidíme. Je to majetek kraje. Teď se dělá změna územního plánu, budou se tam rušit regulativy, bude se to dělat konceptem území. Necháme to na zhotoviteli a pořizovateli územního plánu tak, aby to mělo význam. Aby to území nebylo zablokované, ale aby se rozrůstalo. Abychom to my a kraj dělali ruku v ruce společně," řekl Lukáš Pilc.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu