• Načítám...
>

Na investory musíme být připraveni

Praha jako hlavní město České republiky logicky přitahuje investice všeho druhu. Veškeré cesty k ní, a to ze všech směrů, vedou přes Středočeský kraj. Zdálo by se tedy, že je naše metropole pro kraj z hlediska investic velkou výhodou. Ale tak jednoznačné to není.

Reklama

"Je to taková dvojsečná zbraň, protože blízkost Prahy je na jednu stranu plusem pro investory, kteří zvažují Středočeský kraj. Velká část investorů, kteří třeba oslovují CzechInvest, chce být blízko u Prahy. Je to jeden z jejich základních požadavků. Ale na druhou stranu zase odliv těch kvalifikovaných lidí do Prahy za pracovními příležitostmi trochu znemožňuje lokalizovat třeba nějakou větší operaci do Středočeského kraje," řekla Veronika Zajícová, řed. Odb. řízení investičních projektů CzechInvest.

Klíčový je tedy prostor. To, co Praha nemá a nikdy mít nebude.

"Pokud někdo potřebuje fyzický prostor, tedy nemůže být na Staroměstském náměstí, tak Středočeský kraj je volba. Pro nás, tím myslím pro Středočeský kraj, pro SIC, je úkol pokusit se zajistit směřování těch investic po celé ploše kraje," řekl Martin Brummel, pověřený řízením Středočeského inovačního centra.

"Z mého pohledu je zásadní to, aby ta lokalita, řekněme teď Středočeský kraj, naplňovala ty požadavky firmy, které si stanovila na začátku. Takže když to vezmeme úplně od základů, tak často to vlastně zkrachuje už na té fyzické nepřipravenosti buď pozemků, případně neexistenci vhodného pozemku třeba pro výstavbu nějakého technologického centra," řekla Veronika Zajícová.

Takže samotný prostor nestačí. Potřebujeme připravený prostor. A hlavně pracovní sílu, což je problém, lákáme-li investice s tzv. vyšší přidanou hodnotou, které potřebují vysoce kvalifikovanou pracovní sílu.

"Jsou to samozřejmě firmy, které např. vedle výrobní kapacity mají nějakou omezenější část toho svého podniku, kde buď testují ty výrobky, případně se zabývají přímo vývojem. Nejsou to investice, které by přišly třeba teď, ale jsou už delší dobu v ČR. Jmenovala bych třeba americký Eaton, který v Roztokách u Prahy vyvíjí součástky do elektroniky," řekla Veronika Zajícová.

Takových investic bude kraj do budoucna potřebovat co nejvíce. Má-li zůstat konkurenceschopným technologickým regionem a nestát se pouhým pražským překladištěm se všemi negativními jevy, které s tím souvisí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu