• Načítám...
>

V Mořině likvidují rtuť, pomohl i kraj

V obci Mořina sanují místní louku. Průzkumy totiž ukázaly, že je půda až do dvoumetrové hloubky kontaminovaná jedovatou rtutí. Po odtěžení zeminy by měl na místě vyrůst park. Projekt podpořil i Středočeský kraj.

Reklama

Středočeská obec Mořina odstartovala sanaci místní louky. Testy totiž odhalily, že zdejší půda až do dvoumetrové hloubky je kontaminovaná rtutí. Kdysi totiž na louce stála čistírna odpadních vod, kterou nahradila čistírna biologická.

"Tady byly ty koncentrace těžkých kovů tak vysoké, že překračují nařízení vlády ČR. I z toho důvodu, to je první legislativní důvod, že není možné takto kontaminovanou lokalitu nechat bez povšimnutí. Takže první věc je překročený zákonný limit. Druhá věc je, že analýza rizik prokázala rizikové scénáře především pro ekosystémy. A nejdůležitější je, že tady se nacházíme na hranici pásma CHKO," řekl Jakub Kubálek, zástupce zhotovitele.

Na místě, kde se ještě dnes pasou krávy, by tak měl stát obecní park se stromy a lavičkami. Obci se totiž podařilo najít vhodný dotační titul a získat peníze.

"V roce 2017 se objevil dotační titul na sanace starých ekologických zátěží. Byli jsme v první etapě jako obec a požádali jsme a peníze jsme dostali," řekl Vojtěch Štička, starosta obce.

Projekt bude stát více než 60 milionů korun. Dotace pokryje maximálně 85 %. Zbytek obci poskytl Středočeský kraj.

"Podobné projekty podporujeme a jsme rádi, že jsme mohli podpořit i tento. Protože, jak jsme zjistili, jak vidíte i za mnou, tady v podstatě není nic. To nic se musí teď vykopat. Ta zem, kde je ta rtuť, se musí sanovat. A ve finále by tady opět potom mělo být nic, ale hezčí nic, protože by tady měl být podle mých informací parčík," řekl Martin Herman, radní Středočeského kraje.

Pokud vše půjde podle plánu, odtěžení zeminy, které započne už v listopadu, by mělo být na jaře hotovo. Příští rok v létě by pak mohly začít práce na výstavbě nového parku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu