• Načítám...
>

Regiony budou spolupracovat

Na zámku v Ratměřicích podepsali zástupci čtyř regionů z Česka, Polska, Německa a Francie novou deklaraci o vzájemné spolupráci. Středočeský kraj, Porýní-Falc, Opole a Burgundsko-Franche-Comté rozšířili smlouvu například o oblast školství, digitalizaci a inovace. Setkávání čtyř regionů bude pokračovat i nadále. Příští setkání proběhne v lednu v Berlíně.

Reklama

Mezi zástupci samosprávných celků z Česka, Polska, Německa a Francie existuje už od roku 2003 deklarace o vzájemné spolupráci. Deklarace úspěšně fungovala především v oblasti školství. Nyní ale nastal čas ji o několik oblastí rozšířit.

"Dnešním dnem se posouváme i do jiných oblastí, jako je regionální rozvoj, turismus, inovace, smart technologie a další témata, která přináší život. A třeba do budoucna budeme schopni vytvořit i nějaký turistický produkt, který bude zahrnovat všechny tyto 4 regiony," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Jednotliví představitelé samosprávných celků na setkání dorazili s určitým cílem a podněty, které se v rámci diskuze snažili předat ostatním.

"Chceme, aby mladí lidé zůstali po dostudování na daném místě a aby byli v daném regionu zaměstnáni. Dále je to ekonomická spolupráce mezi francouzskými a českými podniky. Také se toho od vás chceme spoustu naučit. Váš hospodářský růst je oslnivý a máte téměř nulovou nezaměstnanost. To jsou hlavní rysy, kvůli kterým jsme sem přijeli," řekla Nisrine Zaibi, radní regionu Burgundsko-Franche-Comté.

A proto, že se neustále mění svět kolem nás, mění se i rozsah témat, kterými je třeba se zabývat. Zkrátka to, co platilo před lety, neplatí dnes.

"Dříve pro nás bylo důležité abychom měli práci pro všechny své obyvatele. Ale v současnosti jsou tady zcela nové věci, které jsme dříve ani netušili. Pro mě je např. velice zajímavá otázka duálního vzdělávání, o které se dozvídáme od německých partnerů. Nebo také oblast turistického ruchu," řekl Andrzej Buła, maršálek Opolského vojvodství.

Setkávání tzv. čtyřdohody má zcela jistě svůj smysl, protože stejně tak, jako se může Středočeský kraj inspirovat v zahraničí, i od nás se mohou ostatní mnohému přiučit.

"To, co se od ČR můžeme naučit, je např. trvalá využitelnost vodních zdrojů, pokud jde o účely cestovního ruchu nebo turismu. Zároveň bychom se rádi inspirovali systémem správy zámků, který u vás v Česku funguje. Mám na mysli restaurování. Ať už jde o financování ze státních nebo privátních zdrojů. Těch oblastí je ale mnoho," řekl Hendrik Hering, prezident Zem. sněmu za Spolk. zemi Porýní-Falc.

Setkávání představitelů čtyř evropských regionů bude pokračovat i nadále. Další termín bude už v lednu v německém Berlíně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu