• Načítám...
>

Ve Vrchbělé vysázeli nové stromy

Celkem 34 nových listnáčů vysázeli středočeští radní ve spolupráci se studenty ve Sportovně-rekreačním areálu Vrchbělá. Důvodem bylo aktivní zapojení do snižování a kompenzace takzvané uhlíkové stopy, kterou na životním prostředí zanechávají aktivity Středočeského kraje.

Reklama

Sledujeme a snižujeme CO2. Tak se jmenuje celorepublikový projekt, do kterého se zapojil i Středočeský kraj. Cílem jsou aktivity, které mají výrazně pomoci zachytit skleníkové plyny a předcházet jejich vzniku. Jednou z nich byla i výsadba stromů ve Sportovně-rekreačním areálu Vrchbělá za účasti hejtmanky Středočeského kraje.

"My jsme zadali vybrané firmě, že má spočítat uhlíkovou stopu, kterou po sobě zanecháváme. A na základě toho výsledku jsme se rozhodli, že vysadíme tolik stromů, abychom ji neutralizovali," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

A radní Středočeského kraje pod dozorem paní hejtmanky se opravdu činili a i za chladného počasí 1. listopadového dne ochotně zabořili lopaty do zeminy.

"Určitě si to užívám. Je to zase něco jiného, než člověk zažívá v kanceláři. Člověk je na čerstvém vzduchu a trochu fyzické práce určitě nikdy neškodí," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

A kdyby náhodou nastal nějaký nečekaný problém při výsadbě stromů, k dispozici byli jako odborný dozor studenti 3. ročníku střední školy v Horkách nad Jizerou.

"Jsou tady zemědělci, farmáři a zahradníci, kteří se toho účastní. Pro ně je to velká příležitost. Oni mají možnost se podívat na ten obor nejen ze školních lavic a školního statku, ale také z hlediska toho, co opravdu jednou v životě mohou dělat," řekla Zuzana Bukvičková, učitelka odborných předmětů.

A jak je vidět, byla to pro ně opravdu běžná rutina.

"Ono to zase není tak náročné. Akorát vykopat díru a zasadit ty stromky a přikolíkovat je," řekl Jiří Vojta, student.

Podobné akce budou následovat ještě letos na podzim a na jaře, kdy to dovolí klimatické podmínky. Výsadba bude ale ve Středočeském, kraji probíhat ještě několik let. A na konci celého projektu bude vysázeno několik tisíc nových stromů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu