• Načítám...
>

Středočeský kraj rozsvítí nové lampy

Středočeský kraj rozsvítí nové lampy. Podle odborníků šetří peníze, přírodu a mohou i zachránit život. Více o nich už se dozvíte v následující reportáži.

Reklama

Pouliční lampa jako univerzální nástroj. Kromě světla poskytuje také internet a energii pro dobíjení elektromobilů. To je koncept inteligentního veřejného osvětlení, který představili zástupci Středočeského inovačního centra a firmy Byzance, kterou založili studenti z ČVUT v Praze. A jak to tedy funguje?

"My do lampy vkládáme krabičku, kterou připojujeme na kontrolní jednotku, která ovládá samotné ledky. Tady vidíte prototyp krabičky, kterou jsme začali řešit pomocí 3D tiskárny. Ověřila se myšlenka a funkčnost a poté se v té první instalované generaci ty krabičky začaly vyrábět z kovu," řekl Tomáš Záruba, zástupce společnosti Byzance.

Jednou z největších výhod inteligentního osvětlení je podle odborníků především úspora peněz.

"Velmi jednoduše se dá říci, že jakmile osadíme řešením našich partnerů každou lampu veřejného osvětlení, tak šetříme od 30 % do 50 % energie. Máme to zprůměrováno spíše k těm 30 %, protože někde nemůžeme využívat úplně plné stmívání," řekl Pavel Kaplan, expert pro města a obce, Středočeské inovační centrum.

V obcích Středočeského kraje se nachází zhruba 200 tisíc lamp. Ty by v budoucnu mohlo nahradit právě veřejné inteligentní osvětlení. Zatím ho ale v rámci pilotního projektu zkouší pouze 2 středočeská města. A to Nymburk a Český Brod.

"Jsou to 4 ulice v nové čtvrti. Je to přibližně 30 lamp. Je to dobré v tom, že nám to šetří energii a tím i peníze," řekl Jakub Nekolný, starosta Českého Brodu.

SIC společně s firmou Byzance nainstalovalo v rámci pilotního projektu celkem 100 chytrých lamp. Tím to ale nekončí. V další fázi se totiž počítá s rozšířením jejich funkcí. Konkrétně s instalací dobíjecích stanic pro elektromobily.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu