• Načítám...
>

MČK bude mít depozitář

Berounské muzeum Českého krasu se dočká nového depozitáře. V něm najde svůj domov více jak 130 tisíc předmětů, které muzeu patří a budou tu mít ideální prostředí pro to, aby jejich životnost byla co nejdelší. Zázemí v depozitáři ale najdou i badatelé nebo historici.

Reklama

Slavnostním poklepáním na základní kámen byla zahájena stavba nového depozitáře Muzea Českého krasu v Berouně.

"Nový depozitář potřebujeme především proto, že sbírkové předměty nejsou v současné době uloženy tak, jak by být měly. Nejsou uloženy v ideálních klimatických podmínkách, dochází ke střídání různých teplot, vlhkosti," řekla Karin Kriegerbecková, ředitelka MČK.

"Stavba depozitářů je nedílnou součástí toho, co kraj musí dělat jako garant památkové ochrany, ochrany národního dědictví, které je dokonce, podle slov zákona, národním pokladem. My se teď za pomoci EU snažíme buď modernizovat nebo nově budovat," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

Depozitář muzea bude v budově, která projde rekonstrukcí, v ulici S. K. Neumanna. Nebudou tu ale jen uložené předměty. Na své si tu přijdou i historici a badatelé.

"Bude tam navíc i pracoviště pro konzervátora, pro karanténu předmětů, které přicházejí nově do sbírkového fondu, jejich základní očistu, než mohou být v tom depozitáři uloženy. Bude tam badatelna, tedy depozitář bude přístupný v tom režimu badatelském. A budeme tam mít nově i digitalizační pracoviště, kde budeme sbírkové předměty digitalizovat. Jak ty trojrozměrné, tak i listinné. A zpřístupňovat je budeme prostřednictvím internetu," řekla Karin Kriegerbecková.

Muzeum Českého krasu v současné chvíli eviduje na 130 tisíc kusů sbírkových předmětů. Mohou to být vizitky nebo fotky, ale třeba i hasičská stříkačka.

"Na dnešním slavnostním zahájení jsme viděli moderní automatofony, takže takové předměty. Předměty z geologické a paleontologické sbírky, zkameněliny. Potom z oblasti národopisu, běžné předměty denní potřeby. Ale i obrazy," řekla Karin Kriegerbecková.

Centrální depozitář muzea by měl být hotový zhruba v polovině příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu