• Načítám...
>

Za horníky na důl Mayrau

Jak probíhala těžba černého uhlí na Kladensku se dozvíte v hornickém skanzenu Mayrau. Uvidíte řetízkovou šatnu, podzemí s ukázkou těžby, parní těžební stroj nebo se dozvíte vše o práci báňských záchranářů.

Reklama

V obci Vinařice u Kladna můžete navštívit unikátní hornický skanzen Mayrau. V prostorách bývalého dolu si můžete připomenout historii těžby černého uhlí na Kladensku. Všechno to tu vypadá, jako by to právě opustili místní horníci. Třeba jako řetízková šatna.

"Je to zařízení velice účelné. Horníci fárali nejen upocení, ale úplně mokří. Takže dědové přemýšleli, že pod stropem je největší teplo, topilo se tam neustále, bylo to zárukou, že jim to do druhé směny uschne," řekl Miloš Koudela, průvodce a bývalý horník.

Prohlídka vás zavede i do samotného dolu, kde se dozvíte, jak dobývání uhlí probíhalo.

"Je tam vidět dobývací kombajn. Je to sovětská výroba a je to ukázka stěnového porubu," řekl Miloš Koudela.

I báňští záchranáři měli na dole svoje neodmyslitelné místo.

"Tady se traduje, že nebyli 3 dny v týdnu, aby nehořelo. Takže hoří téměř neustále. Z toho vyplývá, že ten člověk na tu likvidaci ohně musí být nějak připraven. Proto se pro ně vybudovalo tzv. cvičné pracoviště důlních záchranářů. A tam ten člověk byl skutečně připraven na likvidaci ohně," řekl Miloš Koudela.

V provozu tady můžete vidět i parní těžební stroj. 

"Rok výrobu 1905, tedy 9 let před první světovou válkou. Je to firma Ringhoffer, tedy Tatra Smíchov. Stroj pracuje až do roku 1997, kdy byla na tomto dole ukončena těžba," řekl Miloš Koudela.

V hornickém muzeu ve Vinařicích se ale můžete podívat i na výstavy.

"Momentálně tady máme výstavu, která se věnuje cihlám a cihlářství na Kladensku. Je to krátkodobá výstava, která končí v březnu. A je tady i krásná ukázka sbírky kolkovaných cihel," řekla Lucie Cirkva Chocholová, pedagog volného času, výstavář.

Hornický skanzen Mayrau žije i kulturními akcemi. 5. prosince můžete navštívit samotné peklo a v únoru zase masopustní veselí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu