• Načítám...
>

Cenu Františka Hrubína dostal básník

Cena Františka Hrubína je udělovaná nejlepšímu středočeskému spisovateli uplynulého roku. Letošním držitelem ceny se stal básník Vladimír Křivánek. Jeho básně jsou typické tím, že mají pouze čtyři verše.

Reklama

Benešovské muzeum umění a designu hostilo 5. ročník Ceny Františka Hrubína. Tato cena je věnována autorovi básní či prózy ze středních Čech.

"Bylo velmi přirozené, že jsme si jako ikonu vybrali Františka Hrubína, protože František Hrubín je velice český básník. Je to typický Středočech, přestože se ve středních Čechách nenarodil, ale prožil tam celý tvůrčí život. A navíc jeho tvorba zasahuje prózu pro dospělé, tvorbu pro děti, básně pro děti, básně pro dospělé," řekl Lubomír Brožek, předseda Klubu českých a slovenských spisovatelů.

Vypisovatelé ceny tak mohou ocenit autory v libovolném slovesném žánru. Letošním laureátem ceny byl porotou vybrán básník Vladimír Křivánek. Ten tvoří ve čtyřverší.

"O sobě zpívat není hřích. Hříchem je neposlouchat druhé. A jejich smutek zakrývat mámivě krásným slovem," řekl Vladimír Křivánek, básník.

Vladimír Křivánek považuje Františka Hrubína za jeden ze svých vzorů. Společně s Janem Horou, Františkem Halasem, Vladimírem Holanem nebo Jaroslavem Seifertem.

"To je poprvé, co jsem takto oceněn. Dá se říci, že jsem téměř nedoufal, že někdy budu takto společensky oceněn, protože píši poměrně intimní poezii, takovou tichou, melancholickou. Nikdy jsem nebyl v žádných partách, které dobývaly svět," řekl Vladimír Křivánek.

Celé vyhlašování bylo spojené i s recitací nebo hudebním doprovodem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu