• Načítám...
>

Kolín opět poskytne bezdomovcům iglú

Město Kolín testovalo minulou zimu iglú, která slouží zejména za mrazivých nocí lidem, kteří se nemají před zimou kam jinam schovat. Vzhledem k dobrým ohlasům budou tyto přístřešky k dispozici i tuto zimu.

Reklama

V Kolíně i tento rok mohou lidé bez domova přečkat zimu v městské ubytovně nebo v iglú, která se nacházejí na jejím pozemku.

"My jsme nevěděli, jak velkou poptávku a ohlas to přinese. Každopádně ten stávající počet 3 iglú nám stačil pro uplynulou zimu. Proto je zatím rozšiřovat nebudeme. Každopádně i co se týká údržby a provozních aspektů, ukázalo se, že iglú byla vhodná a dobrá investice," řekl Michal Najbrt, místostarosta města Kolín.

Přestože jsou tato zařízení umístěna venku na zahradě, uživatelům je i tak k dispozici sociální zázemí ubytovny.

"My jsme se zatím rozhodli neudělat ta iglú tzv. mobilní, že by s nimi mohli obyvatelé putovat po celém Kolínsku. Rozhodli jsme se tak i z toho důvodu, že přeci jen ti lidé potřebují i nějakou základní hygienu, případně vyřešit nějaké své potřeby, takže i pro nás to zázemí na zahradě, kde nejsou v žádném přímém monitoringu, zároveň tu ale mají jakousi základní možnost vykonávání těch potřeb," řekl Michal Najbrt.

Iglú je převážně určeno pro lidi s pejskem, alkoholiky nebo samotáře, kteří se vyhýbají společnosti.

"Přibližně je tady v průměru asi 10 až 15 lidí, měli jsme tu ale i přes 20 lidí. Samozřejmě všechny se snažíme nějakým způsobem ubytovat, aby ti lidé nemuseli zůstávat venku. Především když jsou tedy velké mrazy. A jinak to tady funguje docela v pořádku. Ti lidé jsou k sobě velmi ohleduplní," řekla Libuše Pěkná, vedoucí ubytovny.

Interiér tohoto příbytku dokáže člověk vyhřát vlastním tělem, přičemž teplota se uvnitř zvedne až o 15 stupňů, což může v mrazivých dnech výrazně zpříjemnit pobyt a dokonce i zachránit život.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu