• Načítám...
>

Kutná Hora oslaví 25 let v UNESCO

Kutnou horu čekají brzo velké oslavy. Čtvrtstoletí od zápisu na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V rámci tohoto výročí vyhlašuje studentskou soutěž týkající se Dačického domu. Právě v něm se nachází expozice věnující se nejen Kutné Hoře, ale i dalším českým a světovým památkám na seznamu UNESCO.

Reklama

Kutná hora láká stále víc a víc turistů. A to nejen těch tuzemských. Přispívá k tomu i zápis na seznamu UNESCO. Od něj v příštím roce uplyne už 25 let. Toto čtvrtstoletí se Kutná Hora chystá řádně oslavit třeba studentskou soutěží. Ta se bude týkat tzv. Dačického domu v centru tohoto Středočeského města. Písemná soutěž, kterou vyhlásila Nadace Kutná Hora - UNESCO, se týká vysokoškolských studentů z celé země.

"My bychom po studentech chtěli, aby zpracovali v podstatě jakékoliv téma, které se týká Dačického domu. Máme tam požadavek zhruba 20 až maximálně 30 stran. Mohou to být i součásti různých bakalářských nebo dizertačních prací a podobně, které třeba ještě nebyly vydané nebo publikované," řekla Eva Novotná, manažerka Dačického domu Kutná Hora.

Nadace nabízí i možnost pobytu v Dačickém domě a ubytování.

"Studenti musí podat přihlášky do soutěže do konce roku, tedy do 31. 12. 2019. A poté samotné práce do 30. června roku 2020. Celé léto poté bude odborná porota vyhodnocovat práce, v září bychom je vyhlásili a v prosinci právě slavnostně vyhlásili a předali ceny a ocenění," řekla Eva Novotná.

Rodný dům spisovatele Mikuláše Dačického funguje 3,5 roku jako vzdělávací a prezentační centrum UNESCO. Uvnitř jsou interaktivní expozice a 2 bezbariérové sály. Návštěvníci se dozvědí základní informace o organizaci UNESCO, o tom, jaké památky UNESCO v ČR i ve světě jsou a proč je mezi nimi i Kutná Hora.

"Je to takovou interaktivní formou, aby to zajímalo zejména ty děti a rodiče, individuální turisty. Chceme, aby se ty děti bavily a něco jim v těch hlavách zůstalo, takže se to musí vždy hýbat," řekla Dagmar Fundová, ředitelka Nadace Kutná Hora - UNESCO.

Dačického dům s pozdně gotickým jádrem a vrcholně barokní fasádou léta chátral a v minulosti sloužil i jako bytový dům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu