• Načítám...
>

Alej svobody přetnula širý lán

Třice let. To je dost na to, aby bledly vzpomínky na období totality, ale málo na nápravu veškerých škod, které napáchala. Ať už v krajině nebo v lidské mysli.

Reklama

Brutální kolektivizace zemědělství, scelování lánů, rozorání mezí a polních cest, likvidace remízků, alejí, mokřadů, lidské důstojnosti i vztahů lidí k půdě a domovu. Na to vše byl komunistický režim velmi hrdý. Eroze půdy, pokles hladiny spodní vody, vysychání studní, odumírání lesů a dlouhotrvající rozpačitý vztah lidí k vlastní zemi. To vše jsou důsledky, se kterými se dodnes potýkáme. A hrdí moc nejsme. Ani sebevědomí, ani příliš aktivní. Jako by nás dodnes totalita držela pod krkem. A tak jsme dost překvapení, když přijde jedno listopadové chladné a deštivé ráno a s ním stovky lidí, kteří se chtějí ve svém volnu brodit v blátivém 48 hektarů velkém poli a napravovat hloupost režimu, který řada z nich ani nezažila. Přetít velký lán téměř kilometrovou alejí svobody kolem znovu obnovené cesty ze středočeského Vestce do pražských Hrnčířů.

"My vlastně zakládáme takovou tradici výsadeb alejí svobody. Začali jsme vloni k tomu 100. výročí republiky pod Řípem. A letos ke 30. výročí listopadu vysazujeme u Vestce. Alej svobody je vlastně takové symbolické setkání v některé z obcí, která připraví pozemky pro výsadbu aleje," řekl Miroslav Kundrata, ředitel strat, rozvoje Nadace partnerství.

"Zkušenost nemáme žádnou. Ale zatím je pro nás obrovským překvapením a radostí, že se povedlo vyvolat v lidech i to vlastenectví a přišli," řekl Tibor Švec, starosta Vestce.

anketa

Než padla tma, byly všechny stromky v zemi. Za pár let tyto původní odrůdy ovocných stromů už poslouží kolemjdoucím k občerstvení. Jejich kořeny zpevní půdu a zadrží vodu. A vítr už se nebude tak úplně svobodně prohánět po zdejším poli a odnášet úrodnou půdu. Je to samozřejmě jen kapka v moři, ale z jednotlivých kapek se skládá i oceán.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu