• Načítám...
>

Lidé se rozhodli, že zachrání lesy

Jedním z největších nebezpečí pro krajinu je odumírání lesů. Bez nich bychom se mohli stát Saharou uprostřed Evropy. Nejde jen o kůrovce. Kdyby smrky měly vodu, většinou by se broukovi ubránily. Je tedy třeba lesy obnovit jinou skladbou dřevin. Jenomže kde vzít lidi - musí se vysázet miliony sazenic. A tak Lesy České republiky sáhly k netradičnímu řešení - obrátily se na veřejnost a vyhlásily Den za obnovu lesa. A nestačily se divit.

Reklama

Stalo se to 19. října letošního roku. Cestou k polesí Komorní Hrádek proudily davy. Den za obnovu lesa ve Středočeském kraji totiž organizoval lesní závod Konopiště, pod který toto polesí spadá. Nakonec se zde sešlo více než 4 tisíce lidí, kteří vysázeli desítky tisíc nových sazenic buků a jedlí. A podobné to bylo i v jiných krajích ČR.

"Když jsme se o tom bavili s panem ministrem a s generálním ředitelem Českých lesů, tak oni měli připraveny 2 miliony sazenic. My si myslíme, že na území ČR bylo možné ty 2 miliony sazenic vysadit," řekl Miloš Petera, náměstek primátorky Středočeského kraje.

"Už v průběhu, když jsme to začali spouštět, tak nás zájem veřejnosti velmi překvapil a velmi potěšil. Proto jsme přidali dokonce další 2 lokality. Takže místo 12 původních se to dnes odehrává na 14 místech v ČR," řekl Martin Zajíček, vedoucí Odboru vnějších vztahů Lesů ČR.

"Je tam velká skupina lidí, které to opravdu zajímá, kteří vidí, že tu přírodu si nemůžeme dále zhoršovat, že ji musíme nějakým způsobem pomoci," řekl Miloš Petera.

Nikdo z lidí, kteří u Komorního Hrádku sázeli křehké sazenice, si nikdy nevychutná zážitek posezení u mohutného kmene pod rozložitou korunou svého buku. Stromy svůj věk počítají v jiných číslech. Ten zážitek si budou moci dopřát možná jejich děti či spíše vnoučata.

"Očekáváme od toho, že opravdu zcela změníme charakter českého lesa. Chceme představit lidem ten les 22. století pro příští generace," řekl Martin Zajíček.

Z toho se dá lehce vyčíst, že nikdo, kdo sem přišel sázet tento les, ho nepřišel sázet pro sebe. Šlo o čin veskrze nesobecký a, nebojme se toho slova, vlastenecký. Jde přece o naši přírodu a náš domov.

"Velké vlastenectví mají vždy velké národy. Vidíme to na Spojených státech, Rusku. Ti mají vztah k tomu, ti se nestydí za ten národ. My jsme byli vždy takoví trochu zdrženliví, ale tady to spojení s přírodou vidím, že jsme schopni najít téma, které ty lidi zajímá a kde vidí, že to musí předat budoucím generacím v dobré kondici, aby tady mohli žít zase plnohodnotný život," řekl Miloš Petera.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu