• Načítám...
>

U Příbrami si připomněli oběti totality

Den boje za svobodu si připomněli v obci Lešetice u Příbrami, kde proběhla řada tématických akcí. Těch se zúčastnili zástupci Středočeského kraje, ale třeba i pamětníci let 1939 a samozřejmě 1989.

Reklama

U příležitosti oslav 30 let svobody a demokracii položilo vedení Středočeského kraje věnce u památníku Vojna Lešetice u Příbrami. Pietní akt byl zakončen u pamětní desky 247 obětí politických procesů z doby komunistického režimu.

"Tou poslední obětí byl skaut Vladivoj Tomek, který byl popraven 17. listopadu 1960. To znamená, že v době, kdy si Československo připomínalo mezinárodní Den studentstva a památku obětí 17. listopadu 1939, popravili tohoto politického vězně," řekl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

"Já si myslím, že bychom se měli vracet k naši historickým událostem, abychom se poučili z chyb a vyvarovali se jich. My v letošním roce slavíme 30 let od sametové revoluce a celkově si myslím, že společnost se posunula velmi dobrým směrem. A měli bychom být optimističtější, než jsme," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Pietního aktu se zúčastnila řada významných osobností a pamětníků. Jedním z nich byl např. první porevoluční starosta Příbrami.

"Bylo to takové průběžné seznamování se s dost velkými problémy, které to město mělo, a které moji předchůdci přede mnou zatajili. Takže pak najednou vylezli určití kostlivci ve formě špatně udělané skládky komunálního odpadu nebo špatně udělaného tlakového plynu na Centrálním náměstí a další," řekl Jaroslav Hodrment, první porevoluční starosta města Příbram.

U příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii proběhlo v prostorách památníku také zahájení výstavy s názvem 17. listopad 1939 a 1989 na Příbramsku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu