• Načítám...
>

Krajští radní schválili rozpočet

Více než 31 miliard korun. To je částka, se kterou počítá rozpočet Středočeského kraje pro příští rok. Ten snižuje dlouhodobé zadlužení a počítá s využitím finančních prostředků Evropské unie.

Reklama

Jedna z nejdelších diskuzí na jednání zastupitelstva Středočeského kraje patřila rozpočtu na příští rok. Ten je základním dokumente pro hospodaření a financování aktivit kraje.

"Rozpočet je pro rok 2020 ve výši přes 31 miliard korun. Oproti loňskému roku se výrazným způsobem navýšily investice," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Rozpočet pro rok 2020 podle krajských radních snižuje dlouhodobé zadlužení a počítá s využitím finančních prostředků EU.

"Za naší vlády jsou stavěny rozpočty, které jsou proinvestiční a růstové. Ty peníze neprojídáme, peníze se snažíme násobit. To znamená, že hledáme i jiné zdroje, než jen náš rozpočet. Jsme velmi úspěšní v čerpání evropských fondů a k tomu bychom chtěli na některých projektech participovat i se státem, protože když dáte dohromady 3 zdroje, tak ten balík je potom mnohem větší a to je cesta, kudy chceme jít," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Během několikahodinového jednání předložila opozice radním několik pozměňovacích návrhů. Ty se týkaly zejména školství.

"My především vyčítáme tomu rozpočtu, který připravila současná krajská rada pro Středočeský kraj na příští rok, to, že se vzdělávání ocitá na okraji zájmu, že se znovu nepodařilo sehnat tolik finančních prostředků, kolik by si školy zasloužily. To nás mrzí. V tom směru jsme připravili konkrétní pozměňovací návrh, který by navýšil finanční prostředky do středočeských škol," řekl Martin Kupka, zastupitel Středočeského kraje.

"Podařilo se nám od roku 2015 navýšit objem prostředků, které jdou na vlastní investice kraje. To znamená do škol, do domovů důchodců, na muzea. To navýšení je na dvojnásobek, což považuji za velice dobrý výsledek," řekl Gabriel Kovács.

Celkem pro rok 2020 půjde do školství necelých 663 milionů korun, což je o téměř 31 milionů více oproti roku 2019.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu