• Načítám...
>

Vánoční pozdravy vystavují v Rakovníku

Výstava historických vánočních a novoročních pohlednic z bohatého fondu Muzea Nové Strašecí právě probíhá ve výstavní síni Muzea T.G.M. v Rakovníku. Prohlédnout si zde budete moci exponáty pocházející především z 1. poloviny 20. století.

Reklama

Jak vypadaly vánoční pozdravy v období první republiky či druhé světové války můžete vidět v rámci komorní výstavy v Muzeu T. G. M. v Rakovníku. To pro návštěvníky připravilo více než 350 exponátů s různými vánočními a novoročními motivy.

"V Rakovníku se každoročně vždy v období adventu snažíme připravit pro naše návštěvníky výstavu, která by se týkala Vánoc nebo nějakého vánočního tématu. A letos jsme sáhli do historických sbírek naší pobočky muzea v Novém Strašecí a letos tady vystavujeme historické vánoční a novoroční pohlednice," řekla Lenka Šmídová, kurátorka výstavy.

Mezi nejstarší kousky patří pozdravy z období let 1905 až 1907, kdy stále ještě platilo, že na jedné straně smí být jen adresa a sdělení na straně druhé. Většina vystavených pozdravů pochází ze sbírky Karla Ferdinanda Topinky - bývalého starosty a předsedy muzejního spolku ve městě Nové Strašecí.

"Je vysoce pravděpodobné, že buď on sám, ale spíše jeho rodina, potom věnovala jeho rodinnou sbírku pohlednic do muzea v Novém Strašecí," řekla Lenka Šmídová.

Autory vystavených vánočních a novoročních pohledů jsou např. Josef Lada či Květa Fischerová-Kvěchová. Lidé si jejich motivy oblíbili tehdy nejvíce. Součástí výstavy je také minidílnička na výrobu vlastních pozdravů. Nejen pro děti, ale také pro dospělé, je zde připraven doprovodný program. Dle vlastní fantazie si mohou připravit novoroční přání nebo vytvořit vánoční pozdrav. Ten potom vsunou do obálky a vhodí ji do repliky prvorepublikové poštovní schránky. Máte-li tedy chuť vrátit se tak trochu v čase a nasát atmosféru vánočních poselství starých i přes 100 let, navštivte rakovnické Muzeum T. G. M. Výstava je tu k vidění do 19. ledna. A to každý den mimo pondělí mezi 9:00 a 17:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu