• Načítám...
>

V Máslovicích vyrábí betlém z másla

Až do poslední lednové neděle můžete v Máslovicích nedaleko Prahy vidět unikátní betlém vyrobený z másla. Obsahuje více než 100 objektů od domečku, přes pastýře, až po zvířátka. Doprovodná výstava vám zase přiblíží vánoce ve Francii.

Reklama

Můžete ho použít na smažení, pečení, vaření nebo si ho dát jen tak na chleba. Tady v Máslovicích ale z másla dělají i betlém.

"Nápad vznikl už v roce 2000, kdy jsem přemýšlela, jak oživit vánoční výstavu a prostor v muzeu v době Vánoc. A napadlo mě, že se vlastně dělají betlémy z různých materiálů, tak proč to nezkusit z másla," řekla Vladimíra Sýkorová, starostka obce Máslovice.

A tak vždy na konci listopadu v Máslovicích pořádají tvořivé dílny, kde si kdokoliv z příchozích může vytvořit vlastní figurku do betléma. 

"Každý rok je betlém jiný. Letos máme celkem 103 objektů. Nechybí ty základní postavy, jako Panna Marie s Josefem a s Ježíškem, Tři králové se pokloní Ježíškovi, samozřejmě muzikanti nesmí chybět, ovečky, pastýři trochu unavení životem. Ale pak tam máme postavy zvláštní. Letos máme i autíčko," řekla Vladimíra Sýkorová.

Betlém bude v máslovickém muzeu k vidění až do 26. ledna. Ale lepší je ho navštívit v prosinci, když je máslo ještě čerstvé. Po betlému si můžete prohlédnout i doprovodnou výstavu, která přibližuje francouzské Vánoce.

"Francouzi mají rádi jídlo, takže se to vše točí kolem dobrého jídla a pití. A 6. ledna, na Tři krále, se v celé Francii ve všech oblastech peče tzv. královský koláč, do kterého se vloží porcelánová figurka. A ten, kdo ve svém kousku najde tu figurku, je králem a příští rok je zase na něm, aby zajistil výrobu toho královského koláče," řekla Vladimíra Sýkorová.

I během vánočních svátků si ale v muzeu másla můžete prohlédnout celou expozici, která vám ukáže mnoho druhů máselnic, formiček na máslo nebo ojedinělou kolekci obalů na máslo. Muzeum je otevřené vždy o víkendech a od 21. prosince do 5. ledna dokonce denně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu