• Načítám...
>

Jídlo je v centru dění

Reklama

Domov v Sedlčanech je největším zařízením svého druhu ve Středočeském kraji a jeho kuchyně by svým vybavením mohla klidně soutěžit s nadnárodními hotelovými řetězci. Nejdůležitější je ale speciální software, který hlídá výživu i nutriční stav každého zdejšího klienta i klientky.

"Na oddělení, když mi klient sní např. snídani, nebo sní např. jen půlku snídaně, ošetřující personál tam má k dispozici čárové kódy, oni si čipnou, že paní snědla jen půl porce a já hned vidím, že paní v průměru jí tři čtvrtě porce ke snídaním. Tím, že to máme zároveň propojené i s nutričními hodnotami daných jídel, tak i vidím přesně kolik paní měla ke snídani, kolik snědla za celý den. A takto zjistím všechny klienty, které sledujeme," řekla Kateřina Králová, nutriční terapeutka.

Na jídlo obecně se tady klade velký důraz. A to nejen ze strany personálu, ale i zdejších klientů.

"To stravování pro klienty je středobod dne. Máme snídani a oni už se ptají, co bude k obědu. Odpoledne jdu a ptám se jich, jak jim chutnal oběd, a oni už se ptají co bude k večeři. Někteří už se ptají co bude další den. Takže opravdu jídlo je tady téma číslo jedna," řekla Kateřina Králová.

A kuchaři se snaží. I v případech, kdy už senioři nemohou přijímat potravu klasickým způsobem. K tomu mají zdatného pomocníka.

"Taková mašinka je k tomu, abychom pro naše klienty připravili mixované jídlo pro jejich lepší polykání, když s tím mají problémy. Takže zde můžeme lidi krmit přímo třeba na lůžku, kde to jídlo lehce dostaneme do žaludku. Jmenuje se to blixer a je to záměrně, protože mixer to jídlo nerozmělní, rozmělní ho na větší kousky. Tady ho dostanete do takové kašovité podoby," řekl Václav Čížek, vedoucí stravovacího úseku Domova Sedlčany.

Během pouhých 3 vteřin vyrobí blixer až 50 porcí jídla. Jednotlivé části porcí se blixují zvlášť. Nesmíchávají se. Takže chuťově, je-li řízek se salátem, dostanou klienti zase řízek se salátem. Jen v jiné konzistenci.

"Dáváme to na dělené talíře, kde každý druh toho jídla se rozdělí," řekl Václav Čížek.

Jídlo si tak zachovává svou specifickou chuť a vůni a je tak pro nemocného člověka rozhodně poživatelnější.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu