• Načítám...
>

Kladno hostí výstavu sester Válových

Dělníci z kladenské Poldovky, továrny, ale třeba i zvířata. To byla inspirace sester Válových. Ty jsou neodmyslitelně spojeny s Kladnem a právě kladenská zámecká galerie hostí jejich výstavu. Vyrazit na ní můžete až do poloviny února.

Reklama

Zámecká galerie města Kladna hostí výstavu Jitka a Květa Válovy - Z kladenských zápisníků.

"Je to opravdu situované na město Kladno, na to, jak zde Jitka a Květa žily a jak tvořily. A nejstarší díla jsou tady z roku 1944, kdy byly nasazeny v Poldovce, totálně nasazení pracovníci, takže jsou tady skici z Poldovky. A pak se samozřejmě po studiu u Emila Filly na Poldovku pro ta témata vracely a jejich díla z tohoto pracovního prostředí vycházela," řekla Dagmar Šubrtová, kurátorka výstavy.

Květu Válovou v jejich dílech inspirovala hmota, třeba válcovna na Poldovce. Sestru Jitku zase inspirovali dělníci nebo zápasníci. Obě sestry ale byly velmi ovlivněny svým pedagogem Emilem Fillou.

"Od Květy tady máme jeden takový smutný příklad jejího krásného obrazu, kdy Květě byl vrácen po roce 1990, byl tedy vrácen městem Kladnem. Asi tam proběhl nějaký nákup v době socialismu a to dílo se dostalo do toho stavu, že ho někdo roztrhal a sestrám Válovým ho takto vrátil. Pak tady máme jednu vzácnost od Jitky Válové. Je to obraz z roku 1948, kdy ještě studovala u Emila Filly na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Je to motiv koní a nese název Já mám koně, vraný koně. A je tam vidět, že Jitka opravdu zvířata měla ráda," řekla Dagmar Šubrtová.

Výstava ukazuje i autory, kteří mají k sestrám Válovým vztah. Buď ten osobní, nebo je svým dílem sestry inspirovaly. Jednou z nich je i Klára Spišková.

"Setkala jsem se blíže s jejich tvorbou až v jejich ateliéru, v jejich domě, který byl po jejich smrti zpřístupněn, kde jsem také určitou část prací tvořila. A některé ty věci, které tady jsou, jsou vlastně ještě i na jejich papír, který tam zůstal. A jsou tedy více abstrahovány, více jsem se asi snažila zaznamenat určitou energii té věci a jejich tvorby, jejich působnosti, atmosféry toho domu," řekla Klára Spišková, výtvarnice.

Výstava na kladenském zámku potrvá až do 16. února 2020.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu