• Načítám...
>

Máslovická hospoda je skvost

V Máslovicích severozápadně od Prahy se mohou chlubit jedinečnou hospodou se společenským sálem. Výjimečné je i to, že tak malá obec kvůli rekonstrukci objektu pořádala architektonickou soutěž. I když hospoda je už více než rok v provozu, v posledních měsících sbírá řadu ocenění právě za svou jedinečnou architekturu.

Reklama

Řadu architektonických ocenění jak ve středních Čechách, tak i na celorepublikové úrovni, sklidila v posledních měsících hospoda v Máslovicích. Místní se při její realizaci rozhodli vypsat architektonickou soutěž.

"Architektonická soutěž mi přijde jako taková nejtransparentnější. Může se do ní přihlásit kdokoliv. Jak věhlasný architekt, tak i začínající architekt. Sejde se více zajímavých návrhů a nemůže nikdo říci, že si starosta vybral zrovna ten ateliér nebo toho konkrétního architekta, protože se mu líbil nebo nelíbil," řekla Vladimíra Sýkorová, starostka obce Máslovice.

A co vše v nově opravené hospodě místní obyvatelé a návštěvníci naleznou?

"Objekt je jednoduchý. Rozděluje ho vstupní chodba, na konci jsou samozřejmě toalety a zázemí. Vlevo je vchod do velkého krásného sálu a vpravo je vchod do příjemného lokálu hospody," řekla Vladimíra Sýkorová.

Mezi 5 nejzdařilejších staveb pronikla máslovická hospoda při vyhlášení stavby roku Středočeského kraje. A stavby, jako je tato, ocenili i organizátoři celé soutěže.

"Krásně zapadají do prostředí, dotváří charakter obcí, vstupujeme do té historické zástavby novými soubory, které tu historickou strukturu obce obohacují," řekl Jan Fibiger, předseda správní rady Nadace ABF.

"Místní obyvatelé byli samozřejmě rádi, že se na náves vrátí hospoda se sálem. Sál přijali s velkým nadšením, ten se líbil. Trochu s rozpaky někteří přijali lokál hospody, kde se samozřejmě líbí velmi zařízení, ty dřevěné stoly, lavice, ale některým vadí ten surový betonový strop," řekla Vladimíra Sýkorová.

V Máslovicích už teď chystají další rekonstrukci. Hned v přilehlé budově by totiž mělo díky dotaci vzniknout komunitní centrum, kde by svůj volný čas mohli trávit děti, rodiče i senioři.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu