• Načítám...
>

Na Červený Újezd můžete i v zimě

Nebaví vás v zimě sedět doma a chtěli byste vyrazit někam na výlet? Máme pro vás zajímavý tip! Zatímco většina hradů a zámků je v Česku během zimních měsíců zavřená, hrad v Červeném Újezdě funguje po celý rok. A nabízí toho opravdu hodně. Přestože byl postaven v letech 2001 až 2002, nabízí historický vzhled i atmosféru. Uvnitř naleznete například muzeum českého venkova se stálou expozicí, která vás seznámí se životem na vesnici během 17. až 20. století. Tím to ale zdaleka nekončí. Pojďte se podívat!

Reklama

I když by se na první pohled mohlo zdát, že tento nádherný hrad pochází z hluboké historie, jde v podstatě o novostavbu z let 2001 až 2002, která vznikla za konkrétním účelem. Během jediného roku tak denně na stavbě pracovalo až 300 lidí nejrůznějších profesí, kteří se snažili co nejvěrněji napodobit stavební postup, technologii i materiál, který by umožnil výstavbu dokonalé repliky novogotického hradu. Jeho účelem je hlavně návštěvníkům ukázat život na českém a slovenském venkově mezi 17. až 20. stoletím.

"Vždy je tam obsaženo to, co v tom kraji bylo zajímavé. Kroje, nádobí, keramika, všechno, co k českému stylu patřilo," řekl Pavel Orna, majitel hradu Červený Újezd.

Na rozsáhlém pozemku mohou návštěvníci vidět krásnou zahradu se skanzenem, vodním mlýnem, sušárnou chmele, zvonici, vinné sklípky a mnoho dalšího. Z části jde o věrné repliky a z části pak o originály staveb, které byly rozebrány a dopraveny na místo nového hradu. Největší chloubou je ale bezpochyby právě rozsáhlé muzeum českého venkova, které je tvořeno výhradně z originálních exponátů v počtu úctyhodných 4 tisíc.

"Majitel je sbíral po celé republice podle těch regionů, kterých se to týká. Z těch všech míst ty exponáty jsou," řekla Renata Švejdová, průvodkyně.

"Je tu množství funkčních dílen, asi 14, kde ta nosná řemesla pro jednotlivé české kraje jsou zastoupena. Třeba kovářská dílna, řezbářská dílna, šindelář je tu a další a další. A všechny fungují," řekl Pavel Orna.

Z velkého sběratelského koníčku pana majitele tak nakonec vznikl unikátní projekt, který v ČR nemá obdoby. Nedaleko Prahy je tak pro návštěvníky připravena dokonalá replika historické stavby, která zároveň nabízí veškerý komfort moderní doby. Díky tomu se lidé mohou dozvědět více o tom, jak se žilo a pracovalo za našich předků. K vidění je toho na hradě Červený Újezd opravdu hodně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu