• Načítám...
>

U Příbrami vyrostl betlém ze sena

Prostranství u silnice z Příbrami na Beroun se proměnilo v jeden obrovský betlém. A ne ledajaký. Jde o betlém v životní velikosti ze sena. Už podesáté ho vyrobil a před kapli v obci Čenkov na Příbramsku nainstaloval pan Jiří Firýt. Jezdí se na něj dívat nejen místní, ale i turisté z celých Čech a dokonce i cizinci.

Reklama

Už z dálky je při cestě z Příbrami na Berounsko vidět několik podivných postav. Nejeden řidič a turista se tak musí zastavit u kaple sv. Antonína v Čenkově na Příbramsku. Už podesáté ji obklopuje nejpočetnější betlém. Betlém v Čenkově na Příbramsku byl dokonce zapsán do české knihy rekordů jako největší betlém ze sena v životní velikosti. Najdeme tady 58 figur - 23 zvířecích a 35 lidských. Autorem tohoto symbolu Vánoc je pan Jiří Firýt.

"Chtěl jsem tady v Čenkově vytvořit něco nového a pozvat sem lidi a udělat něco jiného, než vánoční stromeček nebo něco podobného. Pak jsem v létě na internetu viděl jednu fotografii, tak jsem to zkusil a povedlo se," řekl Jiří Firýt, autor a zhotovitel betlému.

Svatá rodina, Tři králové, muzikanti, pasáčci, ovce, velbloud, slon s maharádžou. To vše tu můžete obdivovat nejen na konci starého a začátku nového roku. Každým rokem přibude minimálně jedna postava.

"Je to jen lať obalená senem. Ruce jsou drát, na který pověsíte 2 látky a máte postavu," řekl Jiří Firýt.

Přesto tuto práci obdivují místní i přespolní.

"My jsme u hlavní silnice, takže se zastaví opravdu hodně. A mám tady knihu, kde je to popsáno italsky, rusky, bulharsky, rumunsky, takže prostě ti lidé se zastaví. Ale samozřejmě z Prahy i z Českých Budějovic sem turisté jezdí vlakem, celé výpravy. A i Morava tady dnes byla," řekl Jiří Firýt.

anketa

Čenkovský betlém, to je zkrátka fenomén.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu