• Načítám...
>

Přírodu trápí sucho a kůrovec

Středočeská krajina se musí vypořádat se suchem nebo s kůrovcem. Jak česká vláda, tak i středočeští radní se snaží s těmito problémy bojovat. Ať už prostřednictvím dotací obcím a městům nebo vysazovaní nových, převážně listnatých, stromů.

Reklama

Středočeskou přírodu trápí poslední dobou mnoho věcí. Jednou z nich je sucho. Pro obce připravilo Ministerstvo životního prostředí hned několik dotačních programů, o které mohou žádat. 

"Speciální projekt jsou zdroje pitné vody pro malé obce. Musím říct, že je velmi úspěšný. Celkem jsme zatím podpořili 432 projektů, tedy 432 především malých obcí díky tomuto projektu buď už získalo nebo získá nové zdroje pitné vody. A většinou se jedná o průzkumné vrty a následně tedy provozní vrty, tedy těžební vrty, na čerpání pitné vody, prohloubení stávajících vrtů nebo studní. A ta výzva je aktuálně otevřená, příjem žádostí probíhá do konce roku 2020," řekl Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Další dotační program, který mohou obce využít, je Dešťovka. Ten se zaměřuje na hospodaření s dešťovou vodou v obcích a městech. Středočeský kraj se ale potýká i s dalšími problémy. Jedním z nich je kůrovec.

"Tady je velké množství lesů. Je tady hodně jehličnatých lesů. Takže jsme mezi 7 kraji, které mají problémy. My jsme zvýšili finanční částku na výsadbu nových stromků. Preferujeme listnaté. Nebo, kdyby to už tak nešlo, aby ten les byl smíšený," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

A jaká další výzva podle radního pro životní prostředí v roce 2020 Středočeský kraj čeká?

"Budeme pokračovat v přípravě ZEVA. To je zařízení na energetické využití odpadů," řekl Miloš Petera.

Tak, aby kraj splňoval přísnou legislativu platnou od rok 2030, kdy bude zakázáno skládkování určitých druhů odpadů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu