• Načítám...
>

V kraji vzniknou výcviková centra IZS

Středočeský kraj chce během tří let zahájit výstavbu dvou výcvikových areálů. A to v Zaječově na Berounsku a v Lysé nad Labem. Kvalitní zázemí základny bude sloužit pro nácvik taktických cvičení. Tento takzvaný "Svět záchranářů" zároveň nabídne vzdělávací programy pro školy či specifické zájmové skupiny.

Reklama

Po vzoru výcvikového centra v Karlových Varech plánuje Středočeský kraj vybudovat svět záchranářů v Zaječově na Berounsku a v Lysé nad Labem s tím, že během tohoto roku bude připravena dokumentace pro vydání územního rozhodnutí. 

"Má tam svůj prostor hasičský záchranný sbor, zdravotnická záchranná služba, vojáci. Předpokládáme, že budou mít zájem spolupracovat na přípravě občanů k obraně vlasti, takže tam s tím počítáme. A zároveň počítáme i s Policií ČR. Takže tyto složky tam budou mít své objekty," řekl Luboš Navrátil, tajemník Bezpečnostní rady Středočeského kraje.

Kolaudace areálu v Zaječově se očekává v roce 2024. Centrum nabídne vzdělávací programy pro veřejnost, školy a zájmové skupiny.

"Potom tříhodinové výukové programy a je rozdělený na celý výukový den, takže na 8 hodin. A školy mají možnost 3 cykly prostřídat během jednoho dne," řekl Luboš Navrátil.

Areál by měl členům IZS poskytnout kvalitní zázemí i pro nácvik krizových situací, jako je např. podezření na výskyt nakažlivé nemoci či blackout.

"My se snažíme jednou ročně mít jedno takové velké cvičení. A pak je spoustu malých. Většinou to mívají pod taktovkou buď policisté nebo hasiči. To podle toho, o co se jedná. Takže není úplně tajemstvím, že jsme měli velký blackout, měli jsme vysoce nakažlivou chorobu," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

V tomto roce je na 15. a 16. dubna naplánováno cvičení s názvem Voda 2020, které má prověřit postupy IZS v případě povodní. Přesná lokalita zásahu není zatím určena.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu