• Načítám...
>

V Mělníku je nejširší studna u nás

V Mělníku nenajdete jen vinice nebo zámek, vydat se tady můžete i do podzemí. Uvidíte zdejší sklepení, které pochází z poloviny třináctého století. Třešničkou na dortu je pak studna, která je zapsaná v České knize rekordů jako nejširší studna u nás.

Reklama

V Mělníku se můžete vypravit do místního podzemí. To vzniklo v polovině 13. století a bylo vytesáno v opuce a pískovci, ze kterých se skládá podloží pod centrem města.

"Ty sklepy jsou tady pod náměstím třípatrové. My jsme v hloubce 8 až 10 metrů. Sklepy sloužily samozřejmě tomu obyvatelstvu v tehdejší době na to, že si tady skladovali pivo, víno, potraviny," řekla Ivana Žižková, průvodkyně.

Lidé se ale ve sklepích ukrývali třeba i před válkami nebo zde získávali stavební materiál. Na procházce po sklepení najdete hned několik zastavení.

"U té první si za těch pár let lidé vytvořili takový mýtus, že když se dotknete mříží a zavřete oči, splní se vám nějaké tajné přání. Ale je to ukázka vzlínavosti vody. U druhé je potom připomínka, že je to ruční práce horníků. A horníci tehdy samozřejmě neměli razící štíty, vrtačky. Měli jen kladiva, krumpáče a svítili si kahanem. Takže to byla namáhavá práce. A to poslední je připomínka toho, že jsme samozřejmě královské věnné město, takže jsme měli i právo na popravu. A tady žádné mučící nástroj teď není, ani popravčí špalek, ale je tu takové vězení i s myškami," řekla Ivana Žižková.

Chodba, kde probíhá prohlídka, je dlouhá 62,5 metru. A cestou potkáte třeba rumpál nebo základy mělnické kašny. Celé putování končí u studny, která je doslova a do písmene výjimečná.

"Je to samozřejmě ručně kopaná studna. Je 54 metrů hluboká, pyšní se certifikátem města Pelhřimov, že momentálně je to nejširší studna v Čechách," řekla Ivana Žižková.

Voda ve studni je krásně průzračná a pitná a podle těch, co ji ochutnali, je cítit po opuce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu