• Načítám...
>

Kraj podpoří výsadbu stromů

Středočeský kraj podpoří výsadbu stromů. Obce, které v minulém roce vysadily nebo plánují vysadit listnáče, mohou požádat o dotaci. Stačí jen splnit základní podmínky. Jaké? To se dozvíte v následující reportáži.

Reklama

Středočeský kraj schválil pravidla pro poskytování daru obcím na podporu výsadby listnatých stromů. Hlavním cílem je zlepšení kvality životního prostředí a snížení teploty zejména v centrech měst.

"Máme dlouhodobý program, který se zaměřuje na snižování a monitorování uhlíkové stopy. Součástí toho je i podpora výsadby stromů. Ta probíhá jak na vlastním majetku Středočeského kraje, tedy jeho příspěvkových organizací, případně na bezpečných místech v okolí silnic. Připojujeme se k výzvě č. 9 SFDI, která umožňuje obcím čerpat prostředky na výsadbu listnatých stromů," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky pro oblast financí.

Obce mohou žádat o tuto podporu od začátku února tohoto roku s tím, že za každý vysazený strom získají 1500 korun.

"Podmínky jsou jednoduché. V podstatě stačí vyplnit jenom žádost na našich stránkách a doložit nám smlouvu o poskytnutí dotace, uzavřenou smlouvu se SFŽP, podle platné výzvy č. 9 - 2019. V době, kdy nás bude žádat, už tyto stromy musí být vysázeny," řekl Jaroslav Cingr, vedoucí Odboru řízení dotačních projektů.

Peníze lze čerpat na listnaté stromy, které však patří mezi původní české dřeviny.

"Preferovány jsou podle výzvy pouze listnaté stromy. A to z mnoha důvodů. Jednak v naší krajině mají hlavní potenciál, co se týká zlepšování životních parametrů, ale především se jedná i o boj s kůrovcem," řekl Jaroslav Cingr.

V rámci tohoto programu mohou obce žádat o finance do 30. června 2021.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu