• Načítám...
>

Slaný letos začne opravovat Benar

Prvorepublikový park v lokalitě Benar ve Slaném se začne měnit už letos. Město na jeho revitalizaci letos uvolní prvních devět milionů. Za ty se upraví některá zeleň a místní akvadukt. První návštěvníci se po parku projdou už letos na podzim, pak budou pokračovat další práce.

Reklama

Park v lokalitě Benar začne měnit svou zanedbanou tvář už letos. Město totiž do projektu uvolní prvních 9 milionů korun. Parkem, jehož autorem je architekt Josef Kumpán, se tak znovu projdou lidé.

"Za těch prvních 9 milionů my uděláme především úpravu zeleně a počítáme s tím, že opravíme některé ty části toho lesoparku, které se týkají např. akvaduktu a vodních ploch, které tam jsou. My musíme postupovat skutečně se zřetelem toho, že je to historická památka, takže hodně konzultujeme s Památkovým ústavem," řekl Martin Hrabánek, starosta Slaného.

Nad parkem stojí také starý zámek. I ten město plánuje postupně opravit. Zatím není rozhodnuto, čemu bude v budoucnu sloužit. Existuje totiž mnoho variant.

"Začínali jsme s variantou mateřské školy, následně jsme se dostali i k variantě udělat tam nějakou obrazárnu, případně využít ten lesopark k tomu, aby tam vedle vzniklo nějaké ubytovací zařízení s tím, že potřebujeme tam i mít nějaké občerstvení pro ty návštěvníky lesoparku. Takže těch variant je zatím pořád ve hře více. My zjišťujeme spíše to, jestli nějaký dotační titul bude vhodný právě pro tu danou lokalitu," řekl Martin Hrabánek.

Město získalo park s přilehlým zámkem zdarma od developera, který plánuje v lokalitě výstavbu bydlení. V rámci projektu také přislíbil spolupráci s městem.

"Sehnali jsme poměrně složitým způsobem nejlepší zahradní architekty, kteří se specializují na revitalizace historických zahrad. Vkládáme do toho i naše inženýry, kteří se specializují na nakládání s vodami, takže vodoprávní řízení, protože to bude ta nejdůležitější část," řekla Radka Maximovičová, zástupkyně developera.

První část opraveného parku by se měla lidem otevřít už letos na podzim. Město chce pak zimní měsíce využít k pokračování stavebních prací. Celý park by si tak mohli lidé užít už napřesrok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu