• Načítám...
>

Příbramské doly předběhly svět

Uranový důl Bytíz ale zdaleka není jedinou investicí Středočeského kraje do záchrany příbramských hornických klenotů. Ty mají mnohem delší historii, protože na Příbramsku rozhodně nešlo jen o uran, ale také o stříbro a olovo. A to se tu těžilo více jak tisíc let.

Reklama

Největší rozmach zažily příbramské doly ještě za Rakouska-Uherka koncem 18. a v 19. století. Z této doby se zachovaly i mnohé architektonické skvosty, jako např. Ševčínský důl, který je vstupní branou do současných expozic Hornického muzea. A letošní sezónu uvítá v novém. Architekti si dali záležet.

"Pravda je, že jsme to zadání trochu rozšířili, protože původně se mělo jednat jen o recepci, o tu vlastní pokladnu těch recepčních, protože ta byla v nějakém starém stavu, který už byl nepřijatelný. A my jsme se dohodli, že to rozšíříme na celé ty vstupní prostory, aby to působilo jednotně. Udělal se nový koncept toho, jak to vyčistit, aby tam bylo více místa, protože když se sem přišlo původně, tak tady nebyl žádný volný prostor a člověk měl pocit, že vůbec nevchází do muzea," řekl Tomáš Lukeš, architekt.

Ševčínský důl se musel důstojně připravit na letošní sezónu. Čeká ho totiž velká oslava.

"Areál Ševčínského dolu bude zároveň svědkem významné události v letošním roce. A sice Prokopské hornické pouti. Ta se odehraje v neděli 5. července. Je to vlastně nejvýznamnější hornická akce, která probíhá už řadu let. Má bohatou tradici. A my při letošní Prokopské pouti budeme připomínat významné jubileum, tedy 145 let od dosažení kilometru hloubky poprvé na světě. A k tomu rekordu došlo na sousedním dole Vojtěch v roce 1875," řekl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

Za rekonstrukci Vojtěšského dolu včetně podzemí a těžební techniky dostalo Hornické muzeum v roce 2002 cenu v národní soutěží muzeí Gloria musaealis. Má ale další ambice. Ty se týkají možnosti rozhýbat jedinečný těžební parní stroj, který sloužil stejně jako budova až do ukončení těžby v roce 1978.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu