• Načítám...
>

Kraj podpoří včelaře v boji proti moru

Středočeský kraj podpoří včelaře bojující s včelím morem. Na jejích úsilí přispěje finanční částkou 1,2 milionu korun. Prostředky poputují i na informační kampaň, která pomáhá snižovat tato rizika.

Reklama

Včelí mor je vážná bakteriální nákaza, která se vyskytuje odjakživa a za běžných podmínek si s ní příroda dokáže poradit. Jenže problém je, že současný způsob chovu včel není přirozený. Nebezpečí šíření této nemoci je tak podstatně větší. S touto nemocí bojuje i Středočeský kraj.

"K nám tato nákaza před 3 lety začala takto pronikat ze severu. V severních Čechách bylo odhaleno několik ohnisek moru včelího plodu," řekl Rostislav Ovčarik, koordinátor kampaně Hrr na mor.

Další ohniska nákazy byla v posledních 2 letech zaznamenána např. na Rakovnicku, Kladensku či na Mladoboleslavsku. Díky včasnému vyšetření se podařilo tato místa rychle odhalit a zamezit dalšímu šíření. Tento postup je nákladný a bez finanční podpory od Středočeského kraje by se včelaři neobešli.

"Máme několik ohnisek každým rokem. A my na to dlouhodobě také přidáváme finanční prostředky. V letošním roce jsme se domluvili, že ty finanční prostředky dáme jedné okresní organizaci v Kladně, která bude přijímat ty žádosti z jiných okresů Středočeského kraje. Ta částka je více než 1,2 milionu korun," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Vyčleněné peníze krajem jsou určeny na plošné vyšetření včelstev a zároveň na informační kampaň.

"Pro většinu včelařů je mor obrovský strašák. Měli obavy si ta včelstva nechat vůbec vyšetřit. Dnes, po 3 letech, mohu říci, že ta kampaň jim plní velmi dobře tuto osvětovou funkci, protože dnes se nás sami včelaři ptají, jestli budeme kampaň opakovat. Takže si uvědomují to riziko, které ta nákaza přináší," řekl Rostislav Ovčarik.

Více informací o kampani a možnostech bezplatného vyšetření včelstva naleznou zájemci na webových stránkách www.hrrnamor.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu