• Načítám...
>

Kladno zve na prohlídku nového muzea

Protiletecký kryt vybavený plynovými maskami, vstupní hala s replikami původního osvětlení, ukázkový byt nebo vyhlídka na střeše. To mohou lidé objevit v kladenském Muzeu věžáků. Návštěvníci ho najdou v jednom z šestice výškových domů z 50. let, které navrhl architekt Josef Hlaváček.

Reklama

Protiletecký kryt vybavený plynovými maskami, vstupní hala s replikami původního osvětlení a mnoho dalšího. Právě to lidé mohou objevit v kladenském Muzeu věžáků. Návštěvníci ho najdou v jednom z šestice výškových domů z 50. let.

"Je to vlastně v ČR první muzeum architektury, které se týká sídliště a moderní architektury ve smyslu hromadného bydlení osob. Většinou v ČR jsou muzea jen ve vilách," řekl Dan Jiránek, primátor Kladna.

Zřizovatelem muzea je statutární město Kladno, které ho provozuje ve spolupráci se spolkem Halda. S přípravami začali v roce 2016 a zatím je dokončena první fáze projektu.

"Zřízení toho muzea obnášelo i rešerši všech pramenů, které jsou dostupné k historii jak věžových domů, tak celého okolního sídliště," řekl Roman Hájek, kurátor muzea.

Místní pamětníci dokonce přispěli do expozic dobovými předměty denní potřeby - nábytkem nebo domácími spotřebiči. Někteří z nich v domě dokonce stále žijí a pamatují si tak počátky výstavby těchto výškových domů. Právě ty patří k nejnáročnějším stavbám bytové architektury na našem území 20. století.

"Je to krásné a myslím, že i Kladnu to prospěje, protože lidé, kteří to neznají, uvidí, jak to Kladno tady vzkvétá, jak je to tady hezké," řekla Hana Šmejkalová, pamětnice.

Město zatím investovalo do opravy budovy muzea více než 15 milionů korun. Do jeho interiéru 2,3 miliony korun.

"Já bych rád vyjádřil úctu všem, kteří se na tom podíleli, protože odvedli obrovský kus dobrovolnické práce. A jen díky tomu, že to někoho napadlo, někdo k tomu připravil scénář a pak samozřejmě díky architektu, který to celé projektovat. A také díky firmě, která to celé postavila," řekl Dan Jiránek.

Obhlídkový okruh trvá zhruba 90 minut. Otevření muzea je plánováno na 14. března a pro veřejnost bude přístupné každou sobotu. S ohledem na nájemníky, kteří zde bydlí, je vhodná rezervace prostřednictvím webových stránek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu