• Načítám...
>

Hejtmani jednali o společném postupu

Krajský úřad Středočeského kraje hostil setkání Asociace krajů. Hejtmani debatovali o čerpání peněz na opravy silnic, o změně stavebního zákona nebo o tom jak pomoci čínským regionům postižených koronavirem.

Reklama

Nejvyšší představitelé jednotlivých krajů se sešli na Středočeském krajském úřadě. Konalo se tu jednání Asociace krajů. Středočeský kraj zastupoval náměstek hejtmanky Gabriel Kovács. Jedním z témat jednání byly silnice 2. a 3. třídy. Ministerstvo pro místní rozvoj by totiž na jejich opravu mezi kraje mělo rozdělit 4 miliardy korun. 

"Ale to hlavní jednání se točilo o tom, jak ty peníze spravedlivě rozdělit mezi jednotlivé kraje. Kde mi dlouhodobě zastáváme názor, že se to má dělit podle velikosti silniční sítě. Takže jednali jsme o tom, aby ty prostředky mezi kraje byly rozděleny spravedlivě," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky.

Definitivní verdikt by měl přijít na příštím jednání Asociace krajů. Pro Středočeský kraj se ale situace vyvíjí příznivě. 

"V tuto chvíli to vypadá, že většina se kloní k dělení podle procentního podílu na síti silnic. To znamená kolik procent kilometrů z celkových kilometrů má každý kraj, tolik by měl dostat peněz," doplnil Gabriel Kovács.

Středočeši mají ze všech krajů nejvíc silnic 2. a 3. třídy. Celkově je to více než 17 procent.  Jednalo se, ale i o dalších tématech.

"druhou významnou věcí, kterou jsme dneska projednávali, byla záležitost rozpočtového určení daní pro kraje. To znamená jak se ten balík daní, které dostaneme ze státního rozpočtu mezi kraje rozdělí. Tam jsme se dohodli, že budeme vypracovávat nějaké další konkrétní návrhy v rámci té pracovní skupiny," řekl Kovács.

Kraje přislíbili i pomoc Číně při boji s koronavirem. Několik z nich přislíbilo finanční prostředky. Například Středočeský kraj přispěje 100 tisíci korunami. 




Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu