• Načítám...
>

Na Rakovnicku vzniknou nové cyklostezky

Na Rakovnicku by už brzo měly vzniknout dvě nové cyklostezky. Ta první propojí Rakovník s Kněževsí. Ta druhá spojí patnáctitisícové město s obcí Lubná.

Reklama

Od městyse Kněževes podél silnice by brzy mohla vést cyklostezka směr Rakovník. Zpracovaná už je projektová dokumentace ke stavebnímu řízení. 

"Máme už připravenou firmu, která by nám žádala o dotaci, pokud by byl vyhlášen dotační titul. Informace máme předběžné, že kolem června by měl být vyhlášen. Pak budeme soutěžit stavební firmu, ještě v letošním roce. Aby jsme mohli příští rok 2021, na jaře, začít výstavbu," říká Alena Králíčková, starostka městyse Kněževes.

Celková délka cyklostezky na katastru městyse Kněževes je 3322 metrů a je rozdělena na tři etapy.

"První etapa vede k rodinným domům, které jsou směr na Rakovník. Druhé navazuje od těch nemovitostí k železničnímu přejezdu. Tam by museli cyklisté museli sejít z kol a pokračovat pak zase za železničním přejezdem," dodala Králíčková. 

Třetí etapa pak je určena pro rodiny s dětmi, kdy místo nebezpečného přejezdu přes koleje projedou přes nedaleký můstek. S novou cyklostezkou vedoucí do Rakovníka počítá i další obec Lubná. 

"My jsme se nedohodli s jedním z majitelů, kterých původně bylo devět. Byť jsme předtím se všemi mluvili a všichni nám přislíbili, že ta realizace bude bez problémů. Bohužel jeden z majitelů nám ten problém vytvořil tím, že s námi přestal komunikovat a nechce to ani směnit, ani prodat, nic. V současný době jsme se domluvili s panem projektantem na úpravě projektu," řekl Pavel Soukup, starosta obce Lubná

Úprava projektu teď probíhá a stavební povolení by tu rádi dostali co nejdříve. Cyklostezka povede podél místního potoka a měla by mít něco málo přes dva kilometry.

"Zde jezdí plno kamionů, jezdí zde lidé do práce, jezdí zde i na kole. Dokonce se tu stala i dopravní nehoda, při které došlo k úmrtí. Já osobně vidím tu cyklostezku jako bezpečnou cestu, jak se dostat do Rakovníka. Povede to úplně mimo silnici, povede to v příjemném přírodním prostředí," popisuje místostarosta Lubné, Václav Sedlák. 

Obec plánuje podél cyklostezky třeba i lavičky a další atrakce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu