• Načítám...
>

Ve Staré Boleslavi se mohutně opravuje

Bazilika Nanebevzetí Panny ve Staré Boleslavi byla po rekonstrukci otevřena 1. ledna a od té doby sem míří mnoho návštěvníků. Jen o několik desítek metrů dál se navíc rekonstrukce bazilika svatého Václava. To ale není vše, město i církev mají v okolí těchto staveb v budoucnu velké plány.

Reklama

Přesně 1. ledna, byla po více než dvouleté rekonstrukci otevřena bazilika Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Trvale je tu k vidění i jeden z nejvzácnějších artefaktů naší země: Palladium země české. I díky tomu se bazilika stala po otevření vyhledávaným cílem poutníků. Jenže o tři sta metrů dál se rekonstruuje další z významných místních kostelů: Bazilika svatého Václava.

"Stavba velice úspěšně pokračuje. Presbytář, jak se na to může kamera podívat, tak ten už je hotový. V bazilice je postavené lešení, všude kde může být a intenzivně se na interiéru pracuje," říká Libor Bulín, probošt Kolegiátní kapituly sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi.

Stavba bude sice dokončena už na podzim, ale pak se bude ještě dodělávat mobiliář. S otevřením se tak počítá v příštím roce. Hned v sousedství je pak kostelík svatého Klementa. Ten patří mezi nejstarší dochované sakrální stavby u nás.

"Ve spolupráci s Bonnskou univerzitou tam proběhne rozsáhlí stavebně historický průzkum. A věřím, že v několika létech se tento prostor podaří, jako naprostý unikát, otevřít. Samozřejmě budeme pokračovat i  v další revitalizaci celého prostoru kolem baziliky svatého Václava," říká Libor Bulín.

V děkanské zahradě by tak měla vzniknout meditační zóna s křížovou cestou. Své plány ale má i město a to ne malé. 

"Jsou to významné kulturní památky, ale vede kolem nich silnice II/610, což je poměrně významná komunikace Středočeského kraje. Rádi bychom tuto komunikaci odklonili, aby jsme tady mohli vytvořit pěší zónu. Ta bude určená pro turisty, pro občany a pro poutníky," dodal Vlastimil Picek, starosta souměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Město už takzvaným mini obchvatem počítá v územním plánu, ale kdy by mohl opravdu vzniknout je zatím ve hvězdách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu