• Načítám...
>

Muzeum v Kralupech se chlubí novou sochou

Městské muzeum v Kralupech nad Vltavou se může nově pochlubit sochou Jaroslava Seiferta. Tu mu daroval jeden z místních podniků. A to i proto, že v místním muzeu návštěvnici naleznou Seifertovu síň, která je držiteli Nobelovy ceny za literaturu věnována.

Reklama

Skulptura Jaroslava Seiferta nově zdobí jednu ze zdí Městského muzea v Kralupech nad Vltavou. Tu mu daroval jeden z místních podniků, který ji měl v reprezentačních prostorách.

"Vytvořil ji významný český sochař Vladimír Preclík. No a od roku 1997 byla v těch reprezentačních prostorách až do loňského roku. Kdy jsme se dozvěděli, že se právě chystá odprodej. No a tak jsme zkusili nasadit své páky," řekl Jan Racek, ředitel Muzea v Kralupech nad Vltavou.

A to se povedlo. Nyní se tak tato socha nachází v takzvané Seifertově síni. 

"Museli jsme jí nechat očistit, nakonzervovat. Protože tam tomu, po dobu 20 let, nebyla věnována skoro žádná pozornost," dodal Jan Racek. 

Socha je jen třešnička na dortu. Expozice totiž popisuje celý život Jaroslava Seiferta.

"Touto výstavou, pomocí jednotlivých panelů, chronologicky představujeme život Jaroslava Seiferta.  Jeho rodinný život, jeho život s kolegy, jeho život pracovní, ale třeba i jeho procházky s jeho dědečkem, který pocházel z Kralup. Ten ho velice inspiroval k poezii a umění," popisuje Iveta Bendíková, zástupkyně ředitele a muzejní pedagog.

Kromě fotografií, rukopisů a řady knih tady můžete vidět i kopie Nobelovy ceny za literaturu, kterou v roce 1984 Jaroslav Seifert dostal.

"Pro mě je asi nejzajímavější dopis, který napsal malý Jaroušek, jako dítě, asi v devíti letech svému dědečkovi. Je to dopis ve kterém mu děkuje a těší se, že bude moci do Kralup zase přijet," doplňuje Iveta Bendíková.

Výstava se věnuje i manželce Jaroslava Seiferta, ta slavného básníka, spisovatele a novináře přežila o dva roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu