• Načítám...
>

Český Šternberk je pro návštěvníky otevřen i v zimě

Některé hrady ve Středočeském kraji otevřely návštěvníkům své brány. Jedním z nich je například Český Šternberk. Od února do začátku dubna jsou připraveny prohlídky každou sobotu a neděli.

Reklama


Hrad Český Šternberk založil kolem roku 1241 Zdeslav z Divišova. Od té doby prošel několika významnými úpravami. Ta poslední proběhla ve stylu raného baroka ve 2. polovině 17. Století. Zájemci mohou nově hrad navštívit i v zimních měsících a to bez rezervace.

"Pro naše návštěvníky jsme připravili zimní prohlídky, které se odehrávají o víkendu. V sobotu a v neděli. A je to vždycky přesně v 13.00. Na tento čas jsme vypsali prohlídky, na které není nutné si dělat rezervaci, ale funguje to tak, že kdokoliv přijde do 13:00 a zakoupí si vstupenku, na prohlídku se dostane," vysvětluje zástupkyně kastelánky, Kristýna Šimonová.

Prohlídková trasa zahrnuje 15 místností bohatě zařízených mobiliářem z různých historických období. K vidění jsou i prostory, ve kterých se natáčely známé filmy či pohádky. Například Arabela či Anděl Páně.

"Z hradu a ze zdejšího vybavení stojí za pozornost sbírka mědirytin grafických listů, která má 545 kusů a jedná se o sbírku, která má evropský význam. Pak tady máme sbírky porcelánu a stříbra," doplňuje  zástupkyně kastelánky, Kristýna Šimonová.

Hrad je také pozoruhodný a výjimečný tím, že je vlastněn už po 20 generací potomky zakladatele. Návštěvníci mají možnost poznat významné členy této rodiny a zároveň nahlédnout do jejich způsobu života.

"Lidé se nejčastěji ptají na pana Šternberka, který tady žije. A samozřejmě také zmiňujeme jak byl složitý jeho život. To je hodně zajímá," říká průvodkyně Karla Šmídová.

Na tuto sezónu jsou připraveny oblíbené tématické prohlídky. Ta první z nich je naplánována na Velikonoce.

"Zaměříme se právě i na velikonoční tradice a i na to jak se Velikonoce slavily tady na hradě," prozrazuje zástupkyně kastelánky, Kristýna Šimonová.

Podrobnější informace nejen o prohlídkách a akcích naleznou zájemci na webových stránkách hradu Český Šternberk.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu