• Načítám...
>

Škola ve Stochově připraví na mnoho profesí

  • 23. února 2020,
  • 23:14,
  • PRAHA,
  • Redakce

Střední škola řemesel a služeb ve Stochově nabízí široké portfolio vzdělání. Studenti si mohou vybrat z desítek oborů, které jsou zakončeny maturitní zkouškou nebo výučním listem. Uplatnění v praxi naleznou zejména studenti oboru Hotelnictví nebo oboru Klempíř ve stavebnictví.

Reklama

Střední škola služeb a řemesel ve Stochově má opravdu široký záběr. Studenti tady v rámci svých oborů podnikají první praktické krůčky pod vedením zkušených odborníků, kteří mají ve svých oborech dlouholeté zkušenosti.

"Z maturitních čtyřletých oborů nabízíme logistické a finanční služby, obor hotelnictví a turismus a kosmetické služby. Potom máme v nabídce zařazené učební obory, ty jsou tříleté, zakončené závěrečnou zkouškou a výučním listem a je to kuchař - číšník, kadeřník, operátor skladování, klempíř a instalatér. Pro úspěšné absolventy učebních oborů nabízíme ještě nástavbové studium podnikání," řekla Jaroslava Pichová, ředitelka SŠ služeb a řemesel Stochov.

Naše návštěva začala v oboru Logistika a finančnictví, jehož absolventi prý nemají problém s budoucím uplatněním. O čem tedy vlastně logistika je?

"Obor Logistika se zabývá především skladováním, moderními přístupy ke skladování, k přepravě, ekologii přepravy a hlavně, aby se zboží nebo materiál dostal k zákazníkovi včas a v pořádku a přesně to, co si představoval," řekl Pavel Franc, učitel odborných předmětů.

Maturitní zkouškou je tady zakončen i obor Hotelnictví a turismus. My jsme se v rámci něj podívali pod ruce mladým barmanům, kteří nám s přehledem namíchali lahodné drinky. O čem jejich práce bude, mají jasno.

"Připravovat koktejly, drinky, bavit lidi, povídat si s nimi, být něco jako jejich psycholog. Když přijdou a neví, co si chtějí dát, tak na základě toho, co vám řeknou, že by si dali, byste měl zjistit, co přesně jim udělat," řekl Viktor Kuckir, student oboru Hotelnictví a turismus.

Prostor má na škole i krása a invence a to třeba v oboru Kosmetické služby. Není to ale jen o líčení. Dívky se tady naučí pečovat o celé tělo.

"V průběhu toho čtyřletého studia se učí ošetření pedikúry, manikúry, masáží těla a kosmetického ošetření jako takového. V průběhu toho roku mají i různá školení a předváděcí akce," řekla Magdalena Majcová, učitelka odborného výcviku.

Cenné zkušenosti získávají také studenti učebních oborů. Dostali jsme například ochutnat delikátní krůtí hamburger, který vykouzlili studenti druhého ročníku oboru Kuchař - číšník v rámci přípravy na kulinářskou soutěž.

"Učí nás tady předběžnou přípravu a jak to chodí v těch restauracích nebo v těch provozovnách, na kterých jsme od druhého ročníku. Využijeme to určitě na soutěžích. Už dvakrát jsme absolvovali MAKRO HoReCa pětiboj a vyhráli jsme třetí místo. Teď se připravujeme na soutěž Gastro Labe v Děčíně," řekl Martin Vopravil, student oboru Kuchař - číšník.

Svůj um a zápal nebudou mít v praxi problém prodat ani studenti oboru Kadeřník. Nakoukli jsme také k operátorům skladování. Ti nám představili například svůj cvičný sklad.

"Máme tady cvičný sklad, kde se ti žáci v podstatě snaží třídit zboží, poznávat zboží, dělat soupis, inventuru a podle dokumentů to zboží zabalit a připravit k expedici," řekl Petr Kedroň, vedoucí učitel odborného výcviku.

Talent se dá objevit doslova v každém oboru. Škola se může, kromě jiného, chlubit také úspěšnými klempíři, kteří získávají ocenění na mnoha soutěžích.

"Jaké musí mít člověk předpoklady pro to, aby mohl být klempířem?"

"Hlavně se nebát výšek, to je takový základ. Potom si věřit, že to chce dělat, ty věci si pamatovat," řekl Lukáš Váchal, student oboru Klempíř pro stavební výrobu.

Nejen v pohádkách, ale i v běžném životě se často chodí do světa na zkušenou. Člověk by se ale měl naučit komunikovat v cizí řeči. S tím na škole studenti nemají problém. Jezdí totiž pravidelně na studijní pobyty do zahraničí. Výuku jazyků ve škole vedou i rodilí mluvčí.

"Mohou mluvit anglicky. Třeba i s chybami, ale už odbourávají ten strach z toho mluvit anglicky s cizím člověkem," řekl Jalal A. A. Sayyed, učitel všeobecně vzdělávacích předmětů.

Střední škola navíc spolupracuje s předními českými i zahraničními firmami, a to v rámci stáží, kurzů a příprav na prestižní soutěže

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu