• Načítám...
>

Památné místo Budeč patří k nejstarším v zemi

Památné místo Budeč je úzce spojeno s naší historií. Nejčastěji se lidem vybaví kníže Václav, který v místě pobýval. Dnes je tady k vidění zbytek hradiště a nejstarší kostel v českých zemích.

Reklama

Památné místo Budeč leží na Kladensku, zhruba sedmnáct kilometrů severozápadně od Prahy. Místo je úzce spojeno s českou historií, zejména pak s obdobím knížete Václava. Dnes jsou tady k vidění zbytky hradiště a jedenáct století starý kostel sv. Petra a Pavla, který je v jádru nejstarší budovou stojící v České republice. 

 "Někdy okolo roku 850 tady vzniklo slovanské hradiště a když se podíváte, tak tady vidíte ty kruhovité valy, ty jsou z té doby, ale jsou postaveny na valech ještě mnohem starších. Postupně se tady přidávaly opevnění, vnější předhradí a přibyl tu také okolo roku 900 kostel. Vzhledem k tomu, že ty hroby jsou nasměrovány směrem ke zdi a ze stavebního průzkumu víme, že ta zeď pokračuje plynule nahoru, takže tohle je doopravdy nejstarší stojící stavba v českých zemích," říká spisovatel Václav Cílek. 

Rotunda sv. Petra a Pavla byla postavena z rozkazu knížete Spytihněva, strýce knížete Václava. Ten měl podle legend také na tomto místě pobývat. 

"A tak si docela dobře můžeme představit, že svatý Václav, ne že by se tady učil, ale že se tady chodil modlit, říká P. Petr M. Bubeníček, administrátor Římskokatolické farnosti Roztoky. 

Z písemných pramenů vyplývá, že byla Budeč opěrným mocenským centrem Přemyslovců. Její vliv upadá poté, co je ustanovena centrem moci Praha. Od roku 1962 je místo prohlášeno národní kulturní památkou a každý rok se tu 28. září konají svatováclavské oslavy. 

"Tady samozřejmě byly tendence z toho udělat jen kulturní památku, nejlépe vymazat z povědomí, že to je i kostel. Byly projekty, že to bude muzeum dělnického hnutí, ale to všechno ty zdi přežily,"  dodává Bubeníček. 

Dnes je Budeč oblíbeným poutním místem. Ty se tady konají dvakrát do roka. Místní kostel svatého Petra a Pavla je turistům zpřístupněn o víkendech během letních měsíců kdy tu kladenské muzeum zajišťuje také průvodcovskou službu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu