• Načítám...
>

Nymburk chce zpřístupnit věž kostela

Umožnit obyvatelům Nymburka a turistům unikátní pohled na město a řeku z výjimečného místa. To je hlavní cíl sbírky, kterou pořádá město Nymburk. Město chce díky sbírce opravit a zpřístupnit věž kostela svatého Jiljí, samo dát peníze na opravu nemůže, protože kostel je v majetku církve.

Reklama

Jednou z dominant Nymburka je kostel svatého Jiljí. Jeho štíhlá věž se vypíná do výšky 66 metrů a právě tuto věž by město rádo zpřístupnilo. Vypsalo kvůli tomu teď dokonce veřejnou sbírku.

"Kvůli Nymburákům, kvůli našim návštěvníkům, aby město Nymburk bylo návštěvním místem, kam by jezdili návštěvníci za kulturou," říká Tomáš Mach, starosta města Nymburk.

Sbírka je jedinou možností jak může Nymburk na opravu přispět, peníze dát totiž nemůže, protože kostel není v jeho majetku.

"Kostel není v majetku města Nymburka, ale církve. Tak bych chtěl poděkovat panu faráři za ochotu a vstřícnost v jednání. Požádali jsme o dlouhodobý pronájem církev," dodává Mach.

Jak sami můžete vidět, věz kostela není zrovna v dobrém stavu a rekonstrukci opravdu potřebuje. 

"Tam byli v 90. letech opraveny nějaké kamenné prvky. Nicméně co se týče přístupu na věž, tak se v podstatě v posledních letech nic nekonalo. Také z toho důvodu, že farnost tu věž využívá jen pro to, že je tam stejný příchod jako sem na kůr, kde právě stojíme," komentuje Jaroslav Krajl, místní farář.

Do sbírky mohou přispět jak jednotlivci, tak třeba i firmy a to buď do kasičky v městském informačním centru nebo na účet, který vidíte na televizních obrazovkách. (28249-504359359/0800)

"Sbírka se bude konat do konce tohoto roku. Uvidíme, jak se k tomu postaví široká veřejnost. Cílem je vybrat teď v prvním kole sto tisíc korun na projekt, který by řekl, co se má všechno dělat. Jedná se především o opravu schodů a průchod mezi zvony. To je ta první částka, která nás čeká vybrat. A potom ta zásadní, to je milion a půl. To je vlastní rekonstrukce té věže," řekl Tomáš Mach, starosta města.

"Vzhledem k tomu, že jsem v Nymburce už sedm a půl let. A během té doby, už když jsem přišel, tak se různě hovořilo o zpřístupnění věže. Ale vždycky to na něčem ztroskotalo. Jsem rád, že se zas děje něco konkrétního. A tentokrát mám naději, že to snad dobře dopadne a že se to podaří. A že opravdu ta věž zpřístupněna bude," dodává Jaroslav Krajl.

O vzniku kostela svatého Jiljí v Nymburce nejsou dochované žádné prameny, ale předpokládá se, že byl založen ve 13. století, stejně jako celé město. Kostel je ukázkou gotické cihlové architektury.  A je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu