• Načítám...
>

Po Mělníku a okolí jezdí nejmodernější sanitky

Středočeská záchranná služba  Mělník má  nové vozy. Slavnostního předání sanitek a vozidel pro mimořádné události se zúčastnil i radní Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví a  bezpečnost Robert  Bezděk a ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Jiří Knor. Na předání klíčů od vozů se můžete podívat v následující reportáži.

Reklama

Chlouba středočeské záchranky.  Mělnická výjezdová stanice  má už k dispozici 6 nejmodernějších vozů nejvyššího standardu. 3  sanitky Volkswagen Crafter převážející pacienty a tři vozy Škoda Kodiaq pro speciální službu  zvanou Rendez_vous. Těmi  lékař jezdí k případům nezávisle na sanitce. To znamená, že z jedné události může přímo přejet k další, aniž by se vracel na základnu.


Středočeský kraj tak pokračuje v obnově vozového parku zdravotnické  záchranné služby po celém regionu.  Vozidla Volkswagen Crafter tak  dostanou také stanice v Benešově a Příbrami. V jejich výbavě jsou například elektrocentrály a kontejnery pro speciální zdravotnický materiál nebo páteřní desky sloužící k přepravě  zraněných.

Součástí nových vozů je i stan, který můžou díky kompresoru záchranáři rychle nafouknout v případě třeba hromadných neštěstí. Poslouží i jako ošetřovna nebo místo pro technologické zázemí záchranky. 

Náklady na dva z těchto speciálních vozů byly hrazeny z dotace od Ministerstva zdravotnictví. Třetí  vůz byl pořízen  z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a další peníze přišly z fondu investic středočeské záchranky.


"My ročně najezdíme nějakých pět milionů kilometrů, což je obrovská vzdálenost. Před  pár  lety to byla jen polovina. Takže ta auta trpí a odchází. Jsou to samé studené starty, takže když máme v provozu sanitky, které mají najeto 400 tisíc km, tak je každému jasné, že ta obnova je nutná", řekl  ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Jiří Knor. 

Středočeská záchranka má ročně zhruba stodvacet tisíc ošetřených pacientů. Výjezdů je ale mnohem víc.

"Jsou tam i marné výjezdy, zneužití… Ale často zasahují i dva vozy současně. Ty výjezdy se blíží k téměř 150 tisícům výjezdů" doplnil Jiří Knor.

Záchranka v celých středních Čechách vyjíždí zhruba každé dvě minuty k nějakému pacientovi.

"V roce 2018 se zlomila ta pomyslná hranice - magická. To jsme v rámci celé České republiky ošetřili víc než milion lidí. To je desetina populace. ", dodal ředitel mělnické, respektive středočeské záchranky.

Nové vozy najdou nejčastěji uplatnění  v okrese Mělník, ale mělničtí  záchranáři  také pomáhají v sousedních okresech Středočeského kraje. Zároveň fungují i na základě příhraniční spolupráce s ostatními kraji. Zajíždějí  například i na sousední Litoměřicko, třeba do  Štětí, také na Českolipsko nebo na Lounsko.   

Obnova vozového parku zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje bude pokračovat i v dalších měsících.


"My jsme v letošním roce  zahájili program postupné  obnovy vozového parku. A myslím si, že dnešního dne už máme podepsány smlouvy na 15 nových vozidel, tedy sanitek typu Crafter", prozradil TV Praha radní Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti Robert Bezděk (ANO).

V nejbližích dnech tak budou vypsána další výběrová řízení. Ladislav Jakub, televize Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu